s

 

 

 

 

 

 

 


Filijalni zbor Sv. Jurja u Planini

Pjevački zbor u Planini osnovan je 1992.godine, zadnje nedjelje u listopadu. /nedjelja Zahvalnice/.
Inicijativu i akciju oko osnivanja zbora imala je gospođa Marica Balog, a kao dječak od 11 godina svirao je Bojan Culej. Sakupilo se više od 20 osoba, ali nakon kraćeg vremena ostalo je desetak do današnjeg dana i to: Marica Balog, Marica Kovač, Biserka Roginić, Božica Ištvanić, Marica Sajković,  Marica Puček, Đurđa Beštak, Marica Kelčec, Marica Sajković, Mirjana Klanjčec i Ankica Pandek.
Prvi nastup bio je za Božićne blagdane, a sintisajzer na kojem je svirao Bojan kupili su naši ljudi koji su radili u Njemačkoj.

Kad je Bojan otišao na školovanje u Grad, sviranje je preuzela Nikolina Ištvanić, i ostala svirati do današnjeg dana, mada se u međuvremenu udala u Dugo Selo. Jedno vrijeme vodila je i mali zbor od 1-8 razreda u župnoj crkvi.
Kratko vremensko razdoblje pjevale smo i u župnoj crkvi, te je onda na inicijativu gosp. Ankice Ležaić osnovan pjevački zbor tzv. Veliki zbor koji je vodio gosp. Bojan Culej, a sada vodi prof. Zirdum koji egzistira do današnjeg dana,  kao i zbor mladih koji je osnovan prošle godine.
Moram napomenuti da do toga dana 1992.godine u crkvi u Planini i u župnoj crkvi orgulje nisu svirale više od 20-ak godina.

U samim počecima, dok je Bojan svirao imali smo probe tri puta tjedno po dva sata u školi u Planini. Kasnije, dok je zbor preuzela Nikolina probe su se održavale prema potrebi, jednom do dva puta tjedno. Nakon Nikolinine udaje u Dugo selo probe se održavaju prema potrebi. Pjevamo na misi u Planini I. i III. nedjelju u mjesecu. U Velikom tjednu, neposredno prije Uskrsa pjesmom smo uljepšali Svetu Misu na Veliku subotu u župnoj crkvi.

Posebno se zahvaljujem gosp. Marici Balog koja je stvarno uložila mnogo truda i svog slobodnog vremena  za pjevanje u našoj župi.
Vjerujem da će ovaj način slavljenja Boga u našoj župi ostati i dalje, te da će se uključiti i ostali naši župljani.
Ovo je kronologija događanja od 1992.godine.

Sastavila
Ankica Pandek