16.04.2014.

Uskrsna poruka upravitelja župe vlč. Matije Pavlakovića

 

Poštovani župljani, draga braćo i sestre!


„Židovi znake ištu i Grci mudrost traže,
a mi propovijedamo Krista raspetoga…“ (1 Kor 1, 22-23)


Slavimo najveći blagdan naše vjere, Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Neka nas taj veleblagdan ispuni novom nadom i snagom da radosno naviještamo Krista raspetoga i uskrsloga! Sveti Pavao reče: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim k rižem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.“ (Gal 6,14). Bez križa dakako nema spasenja, ali naš križ nije dovoljan, dapače je besmislen ukoliko nije ucijepljen u Kristov križ. „Crux Christi spes nostra – Kristov je križ naša nada“, u njemu je naše spasenje.

Pashalno otajstvo obilježeno je Kristovom patnjom i smrću na križu – jer on je pokazao na križu ljubav od koje nema veće: dao je život svoj za nas, svoje prijatelje (usp. Iv 15,13) – ali još više i njegovim s lavnim Uskrsnućem u kojemu križ dobiva smisao, i ne samo njegov nego i križ svakoga od nas. Na Kristovom praznom grobu anđeo je rekao ženama i poručuje to do kraja povijesti svim ljudima koji Krista traže: „Vi se ne bojte! Ta znam, Isusa Raspetoga tražite. Nije ovdje. Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6). On nije u grobu, njime ne vlada smrt, on je „Uskrsnuće i Život“ (Iv 11,25).

Ovogodišnja radosna proslava Uskrsa u našoj župi uvećana je i skorim obilježavanjem 800. obljetnice od prvoga spomena župe i mjesta (1217.-2017.). Neka nas taj događaj koji iščekujemo sve obnovi, osnaži i ujedini na putu kojim kao Crkva hodimo – putu vjere, nade i ljubavi!


Svima želimo sretan Uskrs, i neka vas uvijek prati radost Uskrsloga!


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe
članovi župnih vijeća
te članovi Caritasa