02.02.2014.

PRIKAZANJE GOSPODINOVO - SVIJEĆNICA

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Mal 3,1-4
Otpjevni psalam: 24, 7-10
Drugo čitanje: Heb 2, 14-18
Evanđelje: Lk 2, 22-40

 

 

Svijećnica, Kandelora, Marijino očišćenje, Prikazanje Gospodinovo u Hramu, blagdan Susreta – tim imenima naziva se današnji blagdan. Zbog Josipa i Marije koji nose dijete Isusa u Hram – blagdan je ovo majki i očeva; zbog pobožnih staraca Šimuna i Ane – blagdan je ovo djedova i baka. Roditelji donose dijete Isusa u Hram da bude iniciran u židovsku vjeru. Ne čekaju punoljetnost djeteta kako bi se samo odlučilo da li to želi. Odgovor je to svima koji se pitaju ima li smisla krstiti malu djecu, ili treba sačekati njihovu punoljetnost i dati im da sami odluče. Ono što smatraju bitnim za život – roditelji svom djetetu ne smiju uskratiti.

Blagdan je ovo susreta starosti i mladosti. Dostojanstvo starosti nije tek u nabranim godinama i u sijedim vlasima – već u prepoznavanju ispunjenja obećanja u mladima. Šimun i Ana u djetetu nisu gledali «balavca» ili njegove uprljane pelene – već Utjehu i budućnost. Naše godine i naš život imaju svoj smisao po tome koliko smo kadri diviti se idealima mladih. Mladost je vječnost u vremenitosti. Duh Sveti mijenja svijet po njima. Koliko su naše oči
uprte u njih, u nas i koliko umijemo razabrati - bez obzira na "uprljane pelene" - u njima kreativnost Božju, novost njegove poruke – toliko smo i svjedoci Boga koji trajno obnavlja lice zemlje.

Skromni Marija, Šimun i Ana pokazuju svjetlo svijetu, pokazuju smisao čovjekovom življenju: Ljubav Božja i ljudska osmišljavaju čovjekov život, u radosti i veselju, kao i u boli i žalosti. Ljubavlju se pobjeđuju sadašnje i buduće nedaće, jer ona spaja generacije, ljubav spaja narode i rase. Ljubav teče kao živa Božja rijeka kroz naše živote i svemirom.

Prepoznajmo ju u sebi i drugima.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe