ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Nedjelja, 05.05.2013.

 

Misna čitanja:

Prvo čitanje: Dj 15, 1-2.22-29
Otpjevni psalam: Ps 67, 2-3.5-6.8
Drugo čitanje: Otk 21, 10-14.22-23
Evanđelje: Iv 14, 23-29

 

Isus, opraštajući se od svojih, ohrabruje ih, obećavajući im da će im poslati Duha kao znak svoje trajne prisutnosti u svijetu – Duha Svetoga. Duh Sveti, taj nepoznati, taj pomalo „zaboravljeni“ ili kako ga neki zovu siromašni rođak u obitelji Presvetoga Trojstva, svu svoju važnost dobiva upravo u trenutku u kojemu se na njega
zaboravlja. Mi u biti postajemo svjesni toga Duha u trenucima „kada ga nema“, kada ga ne osjećamo i ne prepoznajemo. Upućujemo na njegovu nezamjenjivost u svijetu, u Crkvi, u našem osobnom životu baš dok dodirujemo njegovu nenazočnost. Isus o Duhu govori u pojmovima spomena i maštovitosti: „Duh će vas prisjećati, dozivati vam u pamet sve što vam rekoh… Imam još mnogo toga za reći vam, ali još niste sposobni nositi taj teret, ali kada dođe Duh on će vas uvoditi u svu istinu“. Duh nam omogućuje pogled unatrag, da bismo se sjećali, ali i pogled unaprijed, kako bismo plodonosnije živjeli zbilju pred nama.

Spomen, kršćansko sjećanje ne pripada isključivo području nostalgije, već se prošlost posadašnjuje i pripravlja budućnost. Spomen ne čini nikoga zarobljenikom i robom prošlosti, već oslobađa za danas. Zbog toga je prorok čovjek koji se prisjeća budućnosti! Život se čuva samo životom i življenjem, a ne vanjskim okvirima i oblicima. Traži život i naći ćeš njegov oblik. Traži oblik, traži formu i pronaći ćeš smrt. Da bi se sačuvala sadašnjost, treba jamčiti budućnost! Kršćanstvo izrasta iz nutarnjeg iskustva. Vazmena vjera jest vjera proživljenosti susreta s Bogom u kojemu i riječ poslušnost dobiva svoju podudarnost u našoj najnutarnjijoj čežnji. Ljubiti Krista sa sobom povlači i imati stan kod Oca. Kršćanima ne postajemo tako što ćemo prignuti vrat pred Bogom nad nama, nego po tome što mu dajemo prostora u nama, kako bi se nastanio kod nas i sjedinio svoju volju s našom radošću. To je put „nastanjivanja kod Oca“. Želimo li to?

 

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe