23.02.2014.

SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU (A)

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Lev 19, 1-2.17-18
Otpjevni psalam: 103, 1-4.8.10.12-13
Drugo čitanje: 1Kor 3,16-23
Evanđelje: Mt 5, 38-48Ne opirite se Zlomu! To je Isusov odgovor na stav kojega njegovi slušatelji poznaju: Oko za oko, zub za zub. Nalazimo ga na nekoliko mjesta u Mojsijevu Petoknjižju. Razumije se ispravno kao ograničavanje, a ne poticanje osvete. Zabranjuje osvetu iznad mjere podnesene nepravde. Mjera dopuštene kazne je podneseno zlo. Ista mjera. Ne viša! I naše pravo procjenjuje podnesenu štetu i od počinitelja traži da je nadoknadi. Primjereno! Razlike našeg prava i stava oko za oko, međutim, nisu nevažne. Najprije, institucije pravde staju između žrtve i počinitelja. Tako se žrtvi pomaže da sama ne odgovara. Potom, kažnjavanje počinitelja traži prikladnu zamjensku mjeru. Umjesto oka novac.

Isus insistira na razlici koju valja pokazati u odnosu prema Zlomu. Razlika se ne postiže otporom i uzvraćanjem istom mjerom. Ne postiže se niti borbom oko pitanja tko je prvi započeo. Postiže se jedino dobrotom. Neočekivanom dobrotom. Prekomjerjem dobrote. Umjesto ograničavanja na mjeru podnesenoga zla, odgovarati većom mjerom dobrote. Isus ne pojašnjava razloge. Poziva na jednostavno provođenje u život. Razlog je jednostavan. Promjenom životnoga stava pokazuje se i razlika.

Drugi stav kojega Isus postavlja u pitanje kaže kako valja ljubiti bližnjega, a mrziti neprijatelja. Isus traži da ljubimo i svoje neprijatelje te da molimo za svoje progonitelje. Ljubiti neprijatelje ne znači mijenjati svoje osjećaje. Znači činiti dobro neovisno o tome što moj neprijatelj čini. Osjećaji će slijediti dobro. Ljubav ne oponaša. Raduje se razlikama. Želi nadrasti drugoga u ljubavi, dok mržnja sve čini istim, sve ujednačuje, a ljubav dočim stvara. Na početku Govora na Gori Isus je rekao kako nije došao dokinuti Zakon i Proroke, nego ispuniti ih. To što je poučavao sam je i činio, do kraja, dosljedno. Nije se opirao Zlome. Činio je dobro usprkos otporima. Ljubio je svoje neprijatelje. Molio je za njih u najtežim trenucima. Bio je na zemlji vidljiva savršenost nevidljivoga Boga. I na nju poziva svoje.

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe