PRVA KORIZMENA NEDJELJA (GODINA C)

(Nedjelja župnog Caritasa)

Nedjelja, 17.veljače 2013.godine

 

luka_4

 

 

MISNA ČITANJA

Prvo čitanje: Pnz 26,4-10;
Otpjevni psalam: Ps 91,1-2.10-15;
Drugo čitanje: Rim 10,8-13;
Evanđelje: Lk 4,1-13

 

Na početku smo još jedne korizme, a također smo i na početku Isusova javnog djelovanja, gdje se On, ispunjen Duhom Svetim, susreo s đavlom. Susreće se s čovjekoubojicom i "ocem laži od početka", kako ga naziva Ivan u svom evanđelju. Susreće se dvojac koji se bori za istu stvar – ljudska srca. Na početku korizmenog hoda ususret slavlju Uskrsa današnje nam evanđelje otkriva svu dramu koja iz toga susreta proizlazi, dramu koje i Kristovi učenici postaju svjesni posebice u ovom povlaštenom vremenu crkvene godine. Na početku nasljedovanja Isusa uvijek stoji iskušenje, iskušenje odustajanja ili iskušenje izbora nekog drugog puta. No, danas nam Isusov primjer odlučnosti pokazuje smisao nasljedovanja. Isus odlazi u pustinju – mjesto praznine u kojoj čovjek traga za smislom, mjesto osame u kojoj čovjek traga za susretom. Đavao dolazi s namjerom da zavede. On je "otac laži", zavodnik. Nudi lakši put, uspjeh, čast i moć. Sve čini "otmjeno" i naizgled s poštenim namjerama, upravo kao pravi zavodnik.

Djeluje podmuklo i prikriveno. I dok se čini da je Isusa teško nasljedovati, jer nije lako otići u pustinju i lišiti se svega osim odnosa s Bogom, đavolska se logika čini kao zamamna oslobađajuća poruka. Ono što on nudi ono je što mi tražimo – život bez muke. Samo ga treba poslušati – treba samo slabosti proglasiti jakostima, treba zaboraviti svaku moralnost i treba se usprotiviti svim zabranama i ograničenjima jer one nas, reći ćemo, sputavaju u našoj slobodi.

Korizma je vrijeme izbora "drugog" puta, jer upravo taj put izabire Isus – to je manje privlačan i manje obećavajući put, ali put po kojem hoda Bog. Stoga, korizma je vrijeme u kojem želimo na poseban način omogućiti Bogu da govori i djeluje kroz nas, da mi postanemo put za druge, božji put. Neka nas ova korizma ojača da vođeni Duhom Isusa Krista možemo iznova potvrditi da smo otkupljeni i spašeni. Jer Isus je osloboditelj i spasitelj, a ne zavodnik.

 

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe