NEDJELJA, 26. svibnja 2013.,


SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Izr 8, 22-31
Otpjevni psalam: Ps 8, 4-9
Drugo čitanje: Rim 5, 1-5
Evanđelje: Iv 16, 12-15

 

 

Nakon što je Isus pojasnio ulogu Duha u odnosu na svijet, pri čemu ga je nazvao Duhom Braniteljem, sada govori o Duhu u odnosu na zajednicu i pritom ga naziva Duhom Istine. Mnogo onoga što Isus ima još reći i nemoć njegovih da to nose odnosi se na vrijeme kada im Isus govori. Oni još nisu spremni sve nositi, a on još nije uskrsnuo. Tek iz uskrsne perspektive bit će moguće da njegovi ponesu ono što im Isus ima reći. Postoje stupnjevi razumijevanja Isusovih riječi i njegovih djela i stupnjevi snage kojom se nosi ono što on daje. Postoje nadasve stupnjevi razumijevanja njega samoga, Isusa. Podjednako, postoje stupnjevi duhovnosti i stupnjevitosti odnosa s Bogom.

Svetkovina Presvetog Trojstva često se doživljava kao intelektualno zahtjevna svetkovina. Trojstvo se često stavlja u perspektivu neshvatljivoga. Kao da je riječ o blagdanu koji je prvenstveno usmjeren ljudskome umu. Kao da bi Utjelovljenje bilo lakše razumljivo ili Marijino djevičanstvo ili smrt i uskrsnuće?! Krivnju možda snosi odveć naglašen intelektualistički pristup tajni trojstvenoga Boga. Nije, stoga, nevažno uočiti da Isus ne kaže svojima kako ne mogu razumjeti, nego kako ne mogu nositi, kako još nisu dovoljno snažni da bi mogli sve nositi. Nisu još dovoljno ojačali za vjernost istini. Ovdje se možda sluti i to kako tek rast omogućuje ulazak u istinu. Rast kroz stupnjevitost. Na jednom stupnju istina može izgledati sasvim drukčije od onoga što se vidi na višem stupnju. Nepoznavanje stupnjevitosti i rasta unosi velike zabune i u shvaćanje i u življenje kršćanstva i duhovnosti. Ponegdje bi se već na početku htjelo dovinuti do zrelosti.

Svetkovina trojstvenoga Boga uvodi nas u važnost i tajnovitost odnosa u Bogu samome i njegove volje da bude s nama u odnosu. Odnos traži vjernost. Tek vjernost kroz vrijeme otvara oči za istinu. Istina je vezana uz rast. Rast se događa kroz odnos s Isusovim Duhom.

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe