Pismo zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića svećenicima Zagrebačke nadbiskupije

 

 

Draga subraćo u svećeništvu!

Dana 11. veljače 2013. godine, papa Benedikt XVI. objavio je svoju odluku o odreknuću od papinske službe, rekavši između ostaloga: »Nakon što sam se više puta preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu«. Sveti Otac je jasno istaknuo da je tu odluku donio u slobodi, svjestan težine toga čina i suvremenih okolnosti u kojima živi Crkva.

Taj je događaj u nama pobudio snažne osjećaje koji otkrivaju dublju stvarnost otajstva vjere. Njegovoj znakovitoj odluci pristupamo s dubokim poštovanjem, tim više što smo u ovoj Godini vjere pozvani u svome životu razmatrati Božji govor, njegov poziv, kao i svoje odgovore i odgovornost. U bremenitoj gesti Svetoga Oca, kojom svjedoči o zahtjevnosti papinske službe, očituje se i stav poniznosti u služenju Crkvi i čovjeku. I u svojoj odluci o odreknuću, koju je donio osluškujući svoju savjest pred Bogom i tražeći dobro Crkve, Benedikt XVI. nastavlja jačati našu vjeru.

Zahvalni smo Bogu za Papino služenje, kao i za obilje darova što ih je po njemu kao Petrovom nasljedniku dao svojoj Crkvi. Hrvatskim vjernicima, a osobito nama u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ostaje u živome spomenu dar njegova apostolskog pohoda Hrvatskoj, u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Istinski nas je ojačao u vjeri, a njegova je prisutnost među nama bila vidljivi znak blizine Boga svomu narodu.

Vođeni njegovim riječima da »Crkva pripada Kristu, koji nikada neće dopustiti da joj ponestane njegova vodstva i brige« (Opća audijencija, 13. veljače 2013.), i kao zajednica i kao pojedinci, želimo moliti, s pouzdanjem u Božje vodstvo. Stoga određujem slijedeće:

1. Neka se u župnim zajednicama i drugim liturgijskim zajednicama diljem Nadbiskupije u četvrtak, 28. veljače 2013. u večernjim satima, s okupljenim vjernicima proslavi euharistijsko slavlje, zahvaljujući Bogu za darove koje smo po papi Benediktu XVI. primili, moleći za Crkvu i na Papine nakane, a osobito za duhovna zvanja. Nakon svete mise pozovite vjernike da se nađu u zajedništvu klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom. U homiliji toga dana neka se dade kratak osvrt na pontifikat pape Benedikta, a posebno na važnost njegova pohoda Hrvatskoj.

2. U našoj će prvostolnici toga dana također biti slavljena euharistija s početkom u 18 sati. Nakon euharistijskoga slavlja, obnovit će se spomen na Papin pohod Zagrebu, s pomoću jednosatnoga sažetka video zapisa njegova boravka među nama.

3. Od 1. ožujka 2013. do izbora novoga pape izostavlja se u euharistijskoj molitvi spomen pape.

4. Nadalje, od 1. ožujka do izbora novoga pape, neka se u molitvama vjernika moli i na nakanu za izbor novoga pape, a u homilijama, duhovnim nagovorima i razmatranjima neka se osvijetli značenje i važnost papinske službe u životu Crkve.

5. Na dan kada se sazna da je papa izabran, neka se odmah po našim župama oglase zvona kao znak naše zahvale za izbor, a u nedjelju poslije neka se himnom Tebe Boga hvalimo i molitvom zahvali za novoga Petrova nasljednika.

Draga subraćo u svećeništvu, na početku smo milosnoga vremena korizme. Živimo ga u ozbiljnosti svoje vjere, otvarajući srce milosti, nastojeći da putem intenzivnije molitve, pokore i djela ljubavi dostojno živimo svoje služenje Crkvi.

Sljedećih ću dana boraviti u Rimu. Svi smo pozvani da molitvom pratimo odgovornost Kardinalskog zbora kako bi prepoznao onoga koga je Bog izabrao da bude novi nasljednik sv. Petra.

Živeći duhovno zajedništvo s vama i svim vjernicima naše Nadbiskupije, bratski vas pozdravljam.

Vaš nadbiskup,

† Josip kard. Bozanić, v.r.

 

U Zagrebu, 18. veljače 2013. godine.

 

Preuzeto sa: http://www.zg-nadbiskupija.hr/