V. KORIZMENA NEDJELJA (GODINA C)

Nedjelja, 17. ožujka 2013.

-NEDJELJA ŽUPNOG CARITASA-

 

MISNA ČITANJA

Prvo čitanje: Iz 43, 16-21
Otpjevni psalam: 126, 1-6
Drugo čitanje: Fil 3, 8-14
Evanđelje: Iv 8, 1-11

 


U današnjem evanđelju farizeji i pismoznanci odlučili su Kristu pripremiti pravu klopku, iz koje se više nikako neće moći izvući. Naime, doveli su mu ženu koja je uhvaćena u preljubu. Mojsijev zakon zahtijevao je da se u takvom slučaju žena kamenuje. Farizeji i pismoznanci znali su: suprotstavi li se Isus kamenovanju preljubnice, značilo bi da je protiv Mojsijeva zakona i protiv kažnjavanja grješnika; podrži li kamenovanje, ispast će okrutan u očima mnogih kojima je propovijedao praštanje, dobrotu i blagost. Dakle, kao što vidimo – bezizlazna klopka za Isusa.

No, Isus svojim odgovorom na potpuno neočekivani način preokreće situaciju: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen." Tim se odgovorom Isus ne suprotstavlja Mojsijevu zakonu, ali kao uvjet izvršavanja toga zakona postavlja priznanje vlastite grješnosti.

Mogli bismo reći da Krist zahtijeva od čovjeka da prvo "kamenuje" svoje vlastite grijehe pa tek onda da se upusti u "kamenovanje", traženje i borbu protiv zla u drugomu. Kako li smo samo u napasti da svakodnevno kamenujemo svoje bližnje zlim jezikom klevete, ogovaranja, agresivnosti, i to s lakoćom, bez ikakvog pogleda na svoju nutrinu, na svoje "kameno srce". Dvije su Isusove geste ključne za razumijevanje današnjeg evanđelja: spušteni pogled praštanja i prst novoga početka.


Krist u pognutom stavu piše po zemlji i time ukazuje na čovjekovu zemljanost, krhkost i slabost. Treba naglasiti da Krist piše po zemlji ne gledajući uopće preljubnicu; jedini On ne upire prst prema njoj, nego prema zemlji. Tu se očituje činjenica da Bog u Isusu Kristu ne uživa u našim grijesima, već svoj pogled i prste odvraća od grijeha.

Krist prstom piše po zemlji te na taj način poručuje da njegov prst ljubavi i praštanja stvara novo iz čovjekova "praha zemaljskoga", da udahnjuje "dah života" (usp. Post 2,7).


Eto, to je slika Boga u Isusu Kristu – biti uspravan u dobroti. Budimo i mi takvi…


 

 

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe