NEDJELJA PEDESETNICE - DUHOVI (C)

- nedjelja župnog Caritasa -

 

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Dj 2, 1-11
Otpjevni psalam: 104, 1ab.24ac.29b-31.34
Drugo čitanje: Rim 8, 8-17
Evanđelje: Iv 14, 15-16.23b-26

 Slaveći svoj rođendan, svoje predstavljanje svijetu, Crkva odabire evanđeoski ulomak koji se najčešće čita u liturgiji, onaj o pojavi uskrsloga Učitelja među uplašenim učenicima. Osim što im tom prigodom daje svoga više puta najavljenog Duha, već njegov dolazak, koji evanđelist ne opisuje kako se zbio nego ga konstatira kao činjenicu, snažno povezuje Isusa s Duhom Svetim koji nije podložan nikakvim ograničenjima već „puše gdje hoće“. Znakovito je i smještanje opisa ovog događaja unutar poglavlja u kojemu se Uskrsnuli više puta očituje učenicima učvršćujući njihovo jedinstvo, a oni nakon toga postaju vjesnici njegova uskrsnuća. To su također dva obilježja Duha Svetoga: učvršćuje jedinstvo i potiče na poslanje.

Djela apostolska uvelike se bave jedinstvom Crkve. Događaj Pedesetnice u Jeruzalemu, kao i poslanica svetoga Pavla Korinćanima, svojevrsni su „recept“ ostvarenja jedinstva. Jedinstveno djelovanje kršćana, unatoč različitostima, Pavao uspoređuje s ljudskim tijelom, nazivajući Crkvu tijelom Kristovim. Zato je svaki dar u službi svih, kao što je svaki ud u sluţbi cjeline tijela. To jedno Tijelo, s različitim udovima, oživljeno je Duhom Kristovim koji po njima i u njima djeluje. Duh stvara jedinstvo među svima nama vjernicima.

U Svetom pismu dar Duha uvijek je vezan uz neko određeno poslanje. Duh kojega Isus daje učenicima povezuje ih s njime i međusobno u istoj misiji. Oni trebaju nastaviti Isusovo djelo. Zato Isus ponavlja pozdrav kao zadaću. Poručuje: „Mir koje ste osjetili nosite drugima!“ Iznenađujući završetak evanđelja, koji govori o opraštanju grijeha, još jednom naglašava sudjelovanje učenika u Isusovu poslanju. Učenici su oni koji trebaju objaviti istinu da su grijesi oprošteni, da je Bog ljubav i praštanje. Bog govori preko učenika.

Sveprisutna težnja svijeta za jedinstvom obilježena je isključivošću, željom za dominacijom nad drugima i drukčijima ili njihovom eliminacijom. Slavlje današnjeg rođendana Crkve poticaj je na promišljanje o nastavku njezine misije u službi jedinstva ljudskog roda. Samo otvarajući se prema svijetu svjetlom evanđelja Crkva otvara vrata Kristovu povratku…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe