Hvala ti, papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI. povući će se sa službe Petrova namjesnika 28. veljače 2013. Svoju je odluku priopćio za vrijeme zajedničkog sastanka o kanonizaciji mučenika s Otranta.

U njegovoj izjavi stoji:


“Draga braćo, sazvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da vam priopćim jednu veoma važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu. Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom. No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape.


Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad kojima ste sa mnom nosili teret moje službe i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju”.

Prvi papa koji je dobrovoljno abdicirao bio je Celestin V. 1294. godine. Posljednji je to uradio papa Grgur XII. 1415. Papa Grgur XII. rođen je kao Angelo Correr u Veneciji, a bio je papa od 30. studenog 1406. do 4. srpnja 1415. On je službovao u vrijeme poznato kao “Zapadni raskol” kada su iz raznih političkih interesa stolovala čak tri pape – Grgur XII., Benedikt XIII. i Aleksandar V. Prije sabora u Konstanzu papa Grgur XII. dao je ostavku, a na njegovo mjesto došao je Martin V. Od sabora u Konstanzu 1417. nitko više ne može smijeniti papu – svoj izbor može poništiti samo papa. Papa Grgur XII. oduzeo je 11. kolovoza 1410. grad Nin napuljskoj biskupiji i vratio ga Splitskoj nadbiskupiji.


Iako je odreknuće od službe Petrova nasljednika izazvalo šok među kršćanima te općenito u svijetu, prema Zakoniku kanonskog prava, kanon 332, paragraf 2 kaže:  “Ako se dogodi da se rimski prvosvećenik odrekne svoje službe, za valjanost se traži da odreknuće bude slobodno i da se očituje prema propisima, a ne traži se da ga tko prihvati”. To znaći da je Sveti Otac odreknućem od službe postupio u skladu s crkvenim zakonom.
Sveta Stolica tako nakon 28. veljače postaje prazna (sede vacante).

U tom razdoblju Svetom Stolicom upravljat će Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima.

Kratki sažetak o životu i djelovanju pape Benedikta XVI. možete pogledati ovdje.