13.5.2014.

 

„Ivan Pavao II. – Papa hrvatske nade“

 FOTOGALERIJA


„Ivan Pavao II. – Papa hrvatske nade“ naslov je najnovije knjige zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koja je predstavljena na blagdan Majke Božje Fatimske, u utorak 13. svibnja, u zagrebačkoj prvostolnici, neposredno nakon zahvalnoga euharistijskog slavlja za kanonizaciju dvojice papa.

Na predstavljanju knjige govorili su riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić, a okupljenima se obratio i autor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

„Bez Ivana Pavla II, pape hrvatske nade i bez njegovih riječi zauzimanja, hrvatska bi povijest bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda, hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.“ Tim riječima kardinala Bozanića započeo je svoje izlaganje urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić. Istaknuo je kako knjiga na svojih 168 stranica u tri tekstualna dijela popraćena bogatom fotogalerijom donosi građu iz homilija, predavanja i drugih napisa u kojima je zagrebački Nadbiskup govorio o Ivanu Pavlu II.Kako je objasnio, knjiga u svome prvom dijelu koji nosi naslov „Ivan Pavao II. - svjedok Božje blizine“, donosi razmišljanja kardinala Bozanića o Ivanu Pavlu II, koji od početka svoje papinske službe proročki ohrabruje Crkvu i čovječanstvo da se ne boji Isusa Krista. U drugome dijelu knjige pod naslovom „Papin hrvatski triptih“ sabrani su osvrti na tri papina pastoralna pohoda Hrvatskoj, dok se treći dio naslovljen „Značenje pohoda Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj“, osvrće na svjetlo odnosa između rimskih prvosvećenika i hrvatskoga naroda, a posebno na apostolske pohode tih papa u razdoblju važnih društvenih promjena i događaja.Mons. dr. Ivan Devčić u svome je govoru naglasio kako je sv. papa Ivan Pavao II. donio nadu i ohrabrenje ne samo Hrvatskoj, već i cijelome svijetu. „Papa hrvatske nade i papa nade cijeloga čovječanstva nije to u smislu bilo kakve nade, nade koja dolazi odozdo, od čovjeka i njegovih postignuća, nego nade koja nam je darovana odozgo“, rekao je riječki nadbiskup te dodao: „Upravo takvom nadom kardinal Bozanić želi iznova 'inficirati' sivilo hrvatske svakodnevice obilježene podjelama, sukobima i beznađem“.

Prisutnima se kratko obratio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Rekavši da spomen treba čuvati, zahvalio je Bogu na daru kojega nam je dao u sv. papi Ivanu Pavlu II.Ovom je prigodom prikazan i video prilog u kojemu su sažeti najznačajniji trenuci triju apostolskih pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Predstavljanje knjige pjesmom je uveličao Bogoslovski oktet.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije