14.04.2014.

Križni put župom Kašina

 

Biskup Pozaić blagoslovio učesnike križnoga puta župom Kašina


Na Cvjetnicu, 13. travnja, u župi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je pobožnost križnoga puta kojim je bila zagrljena čitava župa. Križni put je započeo u 15 sati, u čas Isusova preminuća, uvodnom molitvom vlč. Matije Pavlakovića, upravitelja župe, ispred kapele Majke Božje Kraljice mira u Blaguši koja je ujedno bila i prva postaja.

Na početku procesije bio je križ u čijem su se nošenju izmjenjivali župljani i članovi novoosnovane obiteljske zajednice od postaje do postaje. Putem je župnik s mladima predvodio pjevanje, molitve i razmatranja kod postaja, molio se križni put kardinala Josepha Ratzingera održan na Veliki petak 2005. godine, netom prije preminuća blaženog pape Ivana Pavla II. U pobožnosti je sudjelovalo oko 270 vjernika iz župe, koji su uredili svoje ograde, pilove i križeve gdje su bile postaje križnoga puta. Posebno zanimljivo i bogato vrijeme bilo je od pete do šeste postaje kada je cijela procesija išla u tišini razmišljajući o muci Gospodina našega Isusa Krista.

Tijekom hoda imali smo tu čast da nas je, vraćajući se sa slavlja Cvjetnice iz Marije Bistrice, blagoslovio i mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački. Nakon četverosatnog hoda procesija je stigla i do posljednje postaje kod crkve sv. Jurja u Planini gdje su procesiju dočekali mnogi vjernici koji su pripremili bogatu okrijepu za sve sudionike pobožnosti. Križni put je završio svečanim blagoslovom i zahvalom upravitelja župe svim vjernicima koji su se jako potrudili kako bi pobožnost išla svojim tijekom bez smetnje ulicama župe. Na kraju je napravljena i zajednička fotografija kao uspomena na treći križni put župom koji je postao tradicija hoda i razmišljanja o Kristovim patnjama te dobra uvertira za nadolazeći blagdan Uskrsa.

(I.C.)