27.04.2014.

Papa Franjo: „Bili su hrabri ljudi, svjedoci Božje dobrote i milosti“

 Sada je i službeno – Katolička crkva ima dvojicu novih svetaca! U nazočnosti pape u miru Benedikta XVI, više od 150 kardinala, 1000 biskupa, oko 6000 svećenika, te 800 tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama, papa Franjo danas je na svečanom misnom slavlju kanonizacije, bl. papu Ivana XXIII. i bl. papu Ivana Pavla II. proglasio svetima.

Središnji čin kanonizacije dogodio se odmah na početku slavlja, pjevanjem Litanija Svih svetih i tri zahtjeva koja je Papi uputio pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato.

Nakon izgovaranja formule koja izražava prijedlog za čašćenje novih svetaca u cijeloj Crkvi, prikazane su i relikvije novih svetaca. U procesiji u kojoj su između ostalih bili Floribeth Mora Diaz i nećaci i nećakinje Ivana XXII, donesena su dva relikvijara na oltar.

Kao što i priliči velikim blagdanima, Evanđelje se čitalo na grčkom i latinskom jeziku.

U svojoj se homiliji u nedjelju kojom završava Uskrsna osmina i koju je papa Ivan Pavao II. proglasio Nedjeljom božanskog milosrđa, papa Franjo osvrnuo na rane uskrsloga Isusa. Kazao je da su te rane bile kamen spoticanja za vjeru, a istovremeno i ispit vjere.

„One su neophodne za vjeru u Boga. Ne zbog vjere da Bog postoji, već zbog vjere da je Bog ljubav, milosrđe i da je uvijek vjeran“, istaknuo je Papa. Kako je rekao, papa Ivan XXIII. i papa Ivan Pavao II. nisu se bojali promatrati Isusove rane, dodirivati njegove izranjene ruke i proboden bok.

„Bili su hrabri ljudi, ispunjeni Duhom Svetim, svjedoci Božje dobrote i milosti.“ U nastavku svoje homilije, papa Franjo je podsjetio da su obojica papa, svaki na svoj način, svojim djelovanjem utjecali na razvoj i smjer Crkve. Papa Ivan XXIII. sazvao je Drugi vatikanski koncil i na taj način, kako kaže Papa, služio Crkvi, dok je papa Ivan Pavao II. bio i ostao „papa obitelji“.

Upravo zbog tog naziva, smatra Papa, Ivan Pavao II. odozgo će budno pratiti predstojeću Sinodu o obitelji. „Neka zagovor dvojice novih svetaca i pastira Božjeg naroda pomognu da Crkva tijekom ovog dvogodišnjeg puta prema Sinodi bude otvorena djelovanju Duha Svetoga“, zaključio je Papa.

Svečanosti su prisustvovali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, ali i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, umirovljeni biskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić, te banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Franjo Komarica.

Papa Ivan XXIII. beatificiran je 2000. godine, dok je papa Ivan Pavao II. blaženikom postao 2011. godine.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Catholic News Service

Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr