JEDANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU (C)

Nedjelja, 16. lipnja 2013.

 

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: 2Sam 12, 7-10.13
Otpjevni psalam: 32, 1-2.5.7.11
Drugo čitanje: Gal 2, 16.19-21
Evanđelje: Lk 7, 36 – 8, 3

 


 

Evanđelist Luka, prije opisa susreta Isusa i grješnice u kući farizeja Šimuna, stavlja rečenicu u kojoj otkrivamo kako Isus zna da ga okolina smatra izjelicom i vinopijom, prijateljem carinika i grješnika. Pa ipak, usprkos tim poružnim nazivima koji su dolazili iz kruga farizeja, Isus prihvaća poziv na objed u kuću jednoga od njih – farizeja Šimuna.
Dolazak grješnice i njezino ponašanje moralo je promatračima izgledati krajnje neprihvatljivim. Došla je nepozvana i nenajavljeno, ušla u muško društvo i stala Isusu do nogu. Pa ipak, Šimunu nije skandalozno ponašanje grješnice. Njega je sablažnjavao Isusov stav. Luka nam daje uvid u Šimunovu dilemu. Ona se ne tiče grješnice, nego Isusa i konkretnog pitanja je li on prorok ili nije. Gledajući Isusovo ponašanje prema grješnici, Šimun dvoji da bi Isus mogao biti prorok. Prorok bi, naime, trebao znati tko je i kakva je žena koja ga se dotiče.
Isus, međutim, postupa drukčije. Prorok nije netko tko se naziva tim imenom nego netko tko se ponaša kao prorok.
Isus Šimunu priča priču. I poziva ga u nju. Daje mu prigodu da sudi likove u priči. Čini ono što su činili proroci. Umijeće proroka je da iz čovjeka izvuče istiniti sud. Kada Šimun ispravno prosudi likove iz priče, bit će možda moguće da kroz priču vidi samoga sebe. Trokut: Šimun – žena grješnica – Isus, daje nam odgovore današnjeg evanđelja. Što nam oni govore?
Isusu nije teško opraštati. Šimunu je bilo teško iskazati gostoljubivost. Zato, iskazujući je, pokazuje svoja proturječja te na njemu opažamo kako je teško ponekad vidjeti i gledati samoga sebe. Na grješnici, pak, opažamo kako onom tko iskusi milost oproštenja nije više teško iskazati ljubav.
Spoznati sebe jedan je od najtežih životnih zadataka. Uvijek je bolan, težak i mučan. Nije dovoljno biti u Isusovoj blizini. Nekada je važno pozorno pratiti što On čini nekom drugom, primjerice – grješnici. Gledajući ne sudi i prepoznaj samoga sebe u njoj!


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe