10.12.2014.

 

Prvo povijesno hodočašće vjernika župe Kašina u Stepinčevu katedralu


Vjernici župe Kašina predvođeni svojim pastirom vlč. Matijom Pavlakovićem hodočastili su 10. prosinca ove godine u zagrebačku katedralu, potaknuti željom biskupa zagrebačke crkvene pokrajine, kako bi zajednički sa cijelom Nadbiskupijom molili za što skorije proglašenje svetim blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Svečanu svetu misu u prvostolnici pred oko 500 župljana župe sv. Petra i Pavla iz Kašine te ostalih vjernika grada Zagreba predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji sa preč. Josipom Kuhtićem, rektorom katedrale, preč. Mladenom Škvorcom, vicekancelarom NDS-a u Zagrebu, mons. Ivanom Miklenićem, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavnim urednikom Glasa Koncila te organizatorom hodočašća, vlč. Matijom Pavlakovićem, upraviteljem župe. Ljepoti slavlja pridonijeli su svojim sudjelovanjem i vlč. Dominik Glasnović, đakon u Mariji Bistrici te Marko Čolak, bogoslov V. godine; negdašnji praktikanti u župi Kašina.

U svojoj homiliji biskup Šaško, nadahnut čitanjima od dana II. tjedna došašća okupljenom je mnoštvu između ostaloga poručio: „Isusov je poziv jasan: Dođite k meni! Mi to činimo večeras dolazeći k njemu, zagledani u blaženoga Alojzija, zato što je on našao mir u Gospodinu. Da bismo našli odmor u Njemu i s Njime, trebamo napraviti taj korak – ići k njemu, bez opterećenja svojim nevjerama, nego s pouzdanjem u Gospodina. Taj korak, taj dolazak k njemu preduvjet je za daljnje korake koji nam se čine nemogućima. Jedina zaprjeka za taj hod jesu naši grijesi; naša sumnja da Bog ne može unijeti svjetlo u životnu tamu; da su nam poznati svi putovi i da za novost nema mjesta. Blaženi Alojzije nam je u tome uzor i zagovornik, za nas pojedince, za Crkvu i za narod. On je važno odmorište hrvatskomu umoru na putu do radosnoga mira s Bogom; do onoga zagrljaja Boga i čovjeka koji želimo prepoznati u ovome vremenu došašća.

Na kraju euharistijskog slavlja upravitelj župe vlč. Pavlaković zahvalio je preuzvišenom ocu biskupu Ivanu Šašku te prečasnom Josipu Kuhtiću, rektoru katedrale, nazočnim svećenicima, ministrantima župe Kašina i nazočnim vjernicima kašinskih devet sela na radosti euharistijskog zajedništva istaknuvši: „Pred nama svijetli lik blaženoga Alojzija u kojemu se ocrtava Krist, jedini cilj kojemu je naš Blaženik svim svojim bićem i čitavim životom težio. U ovom svetom vremenu došašća neka u nama zaživi raspoloženje opraštanja, ljubavi novoga kršćanskog načina razmišljanja i življenja, a sam kardinal Stepinac željom svetoga pape Ivana Pavla II., neka postane 'kompas' našem kršćanskom životu.“ Liturgijsko pjevanje animirala su tri zbora iz župe Kašina koji su zajedno sa tamburaškim orkestrom KUD-a „Kašina“ uzveličali ovo slavlje: Mješoviti zbor „Apostoli“, zbor mladih „Piscatores“ i zbor žena sa Planine koje je objedinio, uvježbao i vodio prof. Vice Zirdum, voditelj župnog zbora "Apostoli".

Hodočašću župe Kašina nazočila su i mnogobrojna društva, udruge i organizacije koje djeluju u njenom okrilju: pet Dobrovoljnih vatrogasnih društava, tri Kulturno-umjetnička društva, Lovci, Nogometni klub, Organizacija „žena Kašine“, klub „Hrvatska žena“ Prepuštovec, udruge „Planinska družina“ i „Planina u srcu“, Planinarsko društvo „Blagus“ te udruga Eko Etno „Prigorske sem gore list“ iz Blaguše.

Nakon euharistijskoga klanjanja koje je uslijedilo po završetku sv. mise, u kratkom ophodu kod groba bl. Alojzija Stepinca, biskup Šaško izmolio je molitvu u čast bl. Alojziju Stepincu, dok su vjernici župe Kašina, zajedno sa prisutnim svećenicima, ispred glavnog oltara zagrebačke katedrale zajedničkom fotografijom ovjekovječili ovo prvo u povijesti hodočašće Kašine u zagrebačku katedralu. (MP)

Uvod i homiliju mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog možete pročitati ovdje.

Fotografije možete pogledati ovdje.