Otvaranje Godine vjere

Godina vjere koju je Sveti Otac Benedikt XVI. otvorio u Vatikanu u četvrtak 11. listopada za cijelu Katoličku crkvu, u našoj je župi otvorena 14. listopada svečanim slavljem u 11 sati. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe. Liturgijsko pjevanje animirao je župni mješoviti zbor „Apostoli“. Godina vjere završit će 24. studenoga 2013., na svetkovinu Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja.

Godina vjere - Kašina

Početak godine vjere podudara se sa zahvalnim sjećanjem na dva događaja koja su označila lice Crkve u našim danima: pedeseta obljetnica početka Drugog Vatikanskog sabora (11. listopada 1962. godine), kojeg je sazvao Ivan XXIII., i dvadesetu obljetnicu proglašenja Katekizma Katoličke Crkve, kojeg je Crkvi dao Ivan Pavao II. (11. listopada 1992.).

Godina vjere biti će prava prilika vjernicima da dublje shvate kako je temelj kršćanske vjere “susret s događajem, sa Osobom, koja životu daje novi obzor i zajedno s time konačni pravac”. Vjeru, utemeljenu na susretu s Isusom Kristom uskrslim, će se moći ponovno otkriti u cjelini i svem njezinu sjaju. “I u našim danima vjera je dar koji treba iznova otkriti, njegovati i svjedočiti”, da Gospodin “udijeli svakom od nas da živimo ljepotu i radost svoje pripadnosti Kristu”.

Osnovne smjernice za Godinu vjere žele potaknuti susret s Kristom preko istinskih svjedoka vjere i njezina produbljivanja što će pridonjeti učvršćivanju jedinstva i zajedništva između raznih sastavnica velike obitelji Crkve.

Preuzeto iz Note o pastoralnim smjernicama za Godinu vjere Kongregacije za nauk vjere.

Pismo zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića prigodom otvaranja Godine vjere možete u cijelosti pročitati na stranicama nadbiskupije.