Nedjelja, 22.09.2013.

DVADESET I PETA NEDJELJA
KROZ GODINU (C)

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Am 8, 4-7
Otpjevni psalam: 113, 1-2.4-8
Drugo čitanje: 1Tim 2, 1-8
Evanđelje: Lk 16, 1-13

 

Čini se da u današnjem evanđelju čitamo priču iz naše svakodnevice. Mediji su puni afera s nepoštenim upraviteljima koji su spremni učiniti sve kako bi njima bilo dobro. Da nema zaključnih riječi „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“, mogli bismo pomisliti da je Isus jedan od modernih menadžera koji savjetuje kako na najjednostavniji način imati što lagodniji život. Izgledalo bi da u ovoj, pomalo bizarnoj, prispodobi sam Isus potiče na nepoštenje, učeći nas da se ljudski odnosi nužno moraju graditi na laži, pljački, otimačini i neiskrenosti. Upravitelj uzima od jednoga da bi dao drugima, ali iz svojih sebičnih interesa pri čemu ne daje ništa vlastito. Međutim, neobična reakcija gospodara, koji pohvaljuje nepoštenog upravitelja, kazuje nam da poruka prispodobe nije ondje gdje je očekujemo. Isus ne suprotstavlja sinove svjetla i sinove ovoga svijeta, nego poziva sinove svjetla da uporabe inteligenciju u ovom svijetu kao bi ga pretvorili u prostore svijetlosti.

Današnji evanđeoski ulomak smješten je u dio koji govori o dobroj i lošoj uporabi bogatstva. Optuženi upravitelj nastoji se izvući iz neugodne situacije i okrenuti je u svoju korist. Isus poziva slušatelje da budu tako domišljati u službi Božjoj, kao što su lukavci ovoga svijeta spretni s novcem. Zato je današnje evanđelje pohvala umješnosti, a ne nepoštenja.

U vrijeme kada se vjeru želi zatvoriti u privatnu sferu i nijekati njezinu ulogu u društvu, dobro je iznova se sjetiti da nas Sveto pismo ne potiče na bijeg od svijeta, nego odlazak u svijet. Kršćanin se ne može i ne smije zatvoriti svijetu sve dok u njemu svi ne žive mirno i spokojno. Trka za bogatstvom koje je izvan čovjeka nerijetko uništava istinsko blago koje je u osobi. Boga se potiskuje iz javnosti, jer je preprjeka ponižavanju drugih…
Isus nas ne suprotstavlja sinovima svijeta, nego poziva da u svijetu budemo sinovi svjetla kako bi svijet po nama živio u poštenju, poštovanju i ljubavi. Cilj kršćanina nije biti siromašan, kao ni nepošteno bogat materijalnim dobrima, već biti pošten pa i po cijenu siromaštva.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe