Proslava sv. Petra i Pavla, apostolskih prvaka

II. DAN TRODNEVNICE

 

 

Drugog dana trodnevnice, 27. lipnja u 19.00 sati sv. Misu predvodio je fra Krunoslav Kašnar, OFM gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru. Svoju Mladu misu fra Kašnar slavio je 1965. godine u Kašini, 75 mu je godina života, a iza sebe broji 48 godina svećeništva. Ovaj poziv svojevrsna je zahvala župe za njegov dugi svećenički rad na njivi Gospodnjoj.

U svojoj homiliji  osvrnuo se na Matejevo evanđelje koje govori o gradnji kuće na pijesku i stijeni. Mudar je onaj čovjek koji sluša Isusa i slijedi njegov put. Takav čovjek gradi kuću na stijeni koju ništa ne može uništiti. Suprotno, "lud" je onaj koji će graditi kuću na pijesku jer će je i manja bujica srušiti. Važno je graditi kuću na čvrstim temeljima jer ljudski je život krhki ako nema sigurnih temelja, a jedini sigurni i pravi temelj je Isus. Ne budimo, dakle, mlaki u svojoj vjeri i površni u svojim djelima jer ćemo tada graditi kuću na pijesku koja će se vrlo brzo pretvoriti u ruševinu. Propovjednik je ocrtao lik obitelji kao crkve u malom i kao stijene na kojoj se gradi povijest svake zajednice, društva i naroda. Pokrete i udruge iz župe koji su sudjelovali na Misi (Hrvatska žena Prepuštovec, Organizacija žena Kašine, Prigorje u srcu – Planina Donja, Eko pokret – Planina Gornja) potaknuo je na zajedništvo u ostvarivanju ljepšeg i kvalitetnijeg prigorja. Svima skupa poručio je da samo zagledani u Isusovo lice možemo nasljedovati vrline apostolskih prvaka, sv. Petra i Pavla.

Na kraju misnog slavlja, vlč. Matija Pavlaković, upr. župe darovao je fra Kruni licitarsko srce uz riječi zahvale Bogu na daru svećeničkog srca u osobi fra Krune.

[IC]