II. KORIZMENA NEDJELJA (GODINA C)

Nedjelja, 24. veljače 2013.

 

Misna čitanja:

Prvo čitanje: Post 15, 5-12.17-18
Otpjevni psalam: 27, 1.7-9.13-14
Drugo čitanje: Fil 3, 17 – 4, 1
Evanđelje: Lk 9, 28b-36

 

Evanđeoski ulomak o događaju na brdu preobraženja postavlja nam pitanje jesmo li svojim životom dio Petrove lađe ili Petrove sjenice? Čini mi se da prečesto reagiramo poput Petra: "Učitelju, dobro nam je ovdje!". Iskazujemo to na različite načine: "Dobro nam je ovdje i ovako! Ne dirajte nas! Nemojte pokušavati ništa promijeniti! Neka sve bude po starom, jer tak je od navek!" Konzervativnost, zatvorenost prema novostima, teško uklapanje u moderni svijet, strah od nepoznatog te usmjerenost na sebe i svoje strukture nastojimo prikazati kao vrlinu, dosljednost i vjernost Kristovu učenju. Zatvoreni u sigurnost sjenica olako puštamo razne lađe da svoj teret nude ljudima ovog vremena, a onda kroz prozore sjenica kritiziramo i ponuditelje i konzumente.
Nakon što je najavio svoju muku te poučio učenike da ići za njim znači prihvatiti križ, Isus izabire Petra, Ivana i Jakova da budu svjedoci njegove molitve, na kojoj najviše inzistira upravo evanđelist Luka. Sama situacija slična je onoj prigodom krštenja na Jordanu. To nije slučajno. Krštenje i preobraženje ključni su momenti Lukina evanđelja.

Krštenje je početak Isusova javnog nastupa i djelovanja, a preobraženje polazak prema Jeruzalemu u kojem će podnijeti muku. O tome je i razgovarao s Mojsijem i Ilijom. Njih dvojica predstavnici su Starog zavjeta – Mojsije je slika Zakona, a Ilija svih proroka. Preobraženje nije imalo za cilj preobraziti Isusa već učenike. Svetopisamski otac Luka napominje kako se Isus nije preobrazio, već mu se izgled lica izmijenio. Izgled lica ne mijenja bît osobe, nego sliku te osobe u očima drugih. Isus je preko svoje ljudskosti otkrio učenicima svoje božanstvo. To je, dragi vjernici, poruka preobraženja. Ono ne mijenja Boga, već preobražava nas. Uči nas da je potrebno podići pogled sa zemlje i prestat vjerovati da svoju sreću moraš "prstima opipati", dotaknuti i tjelesno posjedovati.

Ovo korizmeno vrijeme nam je darovano da se iznova sjetimo da smo dio Petrove lađe, a ne Petrove sjenice.
Preko svoje ljudskosti očitujmo svijetu božanske vrijednosti kako bismo svi mogli reći: "Gospodine, dobro nam je!"

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe