Spomendan sv. Cecilije


Spomendan sv. Cecilije obilježava se 22. studenoga. Sveta Cecilija, djevica i mučenica zaštitnica je ckvene glazbe, crkvenih glazbenika i pjevača. Glazba je to upućena Bogu i u uskoj je povezanosti s molitvom te kao i molitva potiče na zajedništvo.
Svečanim misnim slavljem u 18 sati, a koje je predvodio  vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe, naša su tri župna zbora okupljena zajedno u molitvi i pjesmi proslavila svoju zaštitnicu. Euharistijsko slavlje svojom su pjesmom uljepšali: ženski filijalni zbor Sv. Jurja iz Planine, mješoviti župni zbor iz Kašine i zbor mladih  Sv. Petra i Pavla iz Kašine.


Zbor mladih Sv. Petar i PavaoBend Župe KašinaFilijalni ženski zbor Sv. Jurja


Velečasni Matija u svojoj je homiliji  istaknuo važnost glazbe u pastoralnom djelovanju. Naglasio je da mi nismo bilo kakvi zborovi i bilo kakve skupine bez posebne svrhe i razloga. Crkveni pjevači su prije svega vjernici, a crkveno pjevanje je osobna žrtva i predanje Bogu. Crkveni pjevači poznaju svoje granice, ne prigovaraju drugima, a svoje poteškoće stavljaju u molbu kroz molitvu Bogu.
Velečasni Matija iskazao je zahvalnost svim zborašima i njihovim voditeljima organiziravši prigodni domjenak u restoranu „Biser Kašine“.
U ime voditelja i pjevača svih zborova ovom prilikom zahvaljujemo se našem dragom župniku na podršci  i pomoći u pripremi Svetih Misa kao i na organizaciji domjenka.


Sv. Augustin

Pridružite se i Vi jednom od naših zborova! Donacije u glasovima uvijek su dobrodošle!

 

O svetici


Prema pučkoj legendi, Cecilija je bila kći rimskog patricija (III.st.) koji ju je odgajao kao kršćanku. Zaručena za plemića po imenu Valerijana, no nakon vjenčanja reče ona svome mužu da je položila zavjet djevičanstva, moleći ga da taj njezin zavjet poštuje. Valerijan pristade, uz uvjet da uzmogne vidjeti anđela za kojega ona kaže da nad njom bdije. Cecilija pošalje svoga muža k papi Urbanu koji se je s kršćanima krio u katakombama u Rimu. Ondje se i Valerijan obrati na kršćanstvo. Vraćajući se k Ceciliji, opazi anđela kako stoji do nje držeći dvije cvjetne krune. Anđeo položi krunu od ljiljana na glavu Ceciliji, a krunu od ruža na glavu Valerijanu. Uz pomoć anđelovu obrati se na kršćanstvo i Valerijanov brat Tiburcije, i braća počeše propovijedati Kristovo evanđelje. Doznavši zato rimski upravitelj, zapovijedi im da prestanu, no kad oni to ne htjedoše, dade ih pogubiti. Isprva Ceciliju poštedi, nadajući se zadobiti njezino veliko bogatstvo. Naredi joj da se žrtvuje bogovima. Kad ona to odbije, pokuša je udaviti. Čudom ostade ona neozlijeđena, pa upravitelj pošalje po krvnika da joj odrubi glavu. Krvnik triput pokuša, ali joj svaki put samo izrani vrat. Cecilija na životu ostade još tri dana i za to vrijeme razdijeli sve svoje imanje siromasima. Smatralo se da je Cecilija za svoga života bila tako bliska nebu te je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da ona može svirati na svakom glazbalu. Stoga ona izumi orgulje i posveti ih za bogoslužje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama se obično pojavljuje slušajući glazbu, pjevajući ili svirajući na kakvu glazbalu. Posebna su joj oznaka orgulje. Gdjekad se pojavljuje s tri ožiljka na zatiljku. Na glavi ili u njenoj blizini često joj je kruna bijelih ili crvenih ruža. Imena su po katoličkom kalendaru Cecilija, Cilika, Slavujka.