Adventska duhovna obnova

ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA ZA SVE ŽUPLJANE

U četvrtak, 06.12.2012. s početkom u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je adventska duhovna obnova. Svečanu sv. Misu početka obnove predvodio je mons. dr. Jorge Ramos, regionalni vikar prelature Opus Dei za Hrvatsku i katedralni penitencijar u koncelebraciji vlč. Matije Pavlakovića, upravitelja župe.

U svojoj homiliji mons. Ramos istaknuo je važnost dolaska na sv. Misu. Svakim dolaskom na sv. Misu slušamo riječ Božju i primamo hranu koja nam daje snagu. Naglasio je i smisao duhovne obnove - obraćenje, čvrstoća u vjeri, postati bolji, popraviti se, okrenuti Kristu i krenuti njegovim putem.

Došašće je vrijeme koje nam govori kako je važno imati povjerenja u Boga, unatoč brojnim poteškoćama, problemima i križevima koje nosimo. Uvijek se trebamo uzdati u Gospodina iako možda odmah i ne vidimo plod naših molitvi. Sve naše molitve usmjerene su da vršimo volju Božju (Isus je također molio: „Oče moj, neka bude volja Tvoja“). Zbog toga je veoma važno vjerovati i obratiti se budući da je Došašće upravo to- poziv na obraćenje jer dolazi Gospodin koji će nas spasiti.

Hrana i snaga - SVETA MISANakon sv. Mise uslijedila je kateheza nadahnuta evanđeoskim tekstom svetopisamskog oca Luke ( Lk 19, 1-10). Evanđelje je to koje pripovijeda o susretu Isusa i Zakeja, bogatog čovjeka kojeg preziru jer ubire porez za cara. Dok je Isus ulazio u Jerihon Zakej ga je htio vidjeti, no zbog svog niskog rasta to mu ne uspijeva i prisiljen je popeti se na smokvu da bi ga vidio. Čim ga je Isus ugledao rekao mu je da siđe te da će doći njegovoj kući usprkos negodovanju mnoštva koje je prigovaralo što Isus ide takvom grešniku u posjet. Susret s Isusom promijenio je Zakeja kao i čitav njegov život. Zakej se obratio ("Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko").

Zakej je lik koji nas ohrabruje da krenemo ususret Isusu i prepustimo se milosrđu i oproštenju koje nam Bog nudi u Isusu. Došašće je pravo vrijeme za to, pripremimo se za Isusov dolazak. Isus se želi ponovno roditi u našem srcu. Donesimo konkretnu odluku za svoje obraćenje, oprostimo (kao što je sveti Pavao rekao: „ Zaodjenite se kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni- u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi.“) i popravimo se. Ispovijedimo se i pokajmo za svoje grijehe i primimo Isusa u naša srca. Prioritet u životu neka nam bude Bog i dužnosti prema njemu (molitva, sakramentalni život...), a sve drugo ćemo već nekako stići.

Pred sam završetak duhovne obnove uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Na kraju klanjanja vlč. Matija zahvalio se predvoditelju obnove mons. Ramosu što je došao u ovaj lijepi prigorski kraj starodrevne župe Kašina, a predsjednica organizacije „Hrvatska žena“ – Prepuštovec, gđa. Zrinka Kezerić u ime župe uručila je prigodni poklon u znak zahvalnosti za održanu obnovu.

Poklon za gosta