21.09.2015.

Zlatomisnički jubilej fra Krunoslava Kašnara

 U nedjelju, 20. rujna svečanim euharistijskim slavljem u prepunoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kašini proslavio je fra Krunoslav Kašnar, domaći sin ove župe, svoj zlatomisnički jubilej – spomen na 50 obljetnicu misništva. U koncelebraciji su sudjelovali: vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe, preč. Hinko Goričanec, vlč. Ivan Damjanović, subraća franjevci fra Venancije Mihaljević, fra Sebastijan Golenić, fra Vatroslav Frkin, fra Lucije Jagec i fra Miroslav Petrac, te ministranti župe.
Na početku euharistijskoga slavlja vlč. Pavlaković uputio je pozdrav i dobrodošlicu fra Krunoslavu podsjećajući na 1. kolovoz 1965. godine, kada je fra Kašnar, kao tadašnji mladomisnik, po prvi puta slavio sv. Misu u Kašini te nadodao: „Ovo slavlje znakovito je i po dvije zanimljivosti – prva je prisutnost Relikvijara s moćima blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, za čiju skoru kanonizaciju usrdno molimo, a druga je da ovo slavlje priprema nećak, sada pokojnog svećenika zagrebačke nadbiskupije, preč. Mije Pavlakovića, koji je bio prisutan na Vašoj mladoj misi kao tadašnji župnik u obližnjim Brckovljanima. Bog je tako htio...“ Nakon pozdrava župnika uslijedilo je i čitanje čestitke mons. dr. Vlade Košića, sisačkog biskupa na čijem teritoriju fra Krunoslav trenutno vrši pastoralnu službu.

Fra Krunoslav (Đuro) Kašnar rođen je 31. srpnja 1938. godine kao peto od sedmero djece Josipa i Adele rođ. Šarkanj. Sakrament krštenja primio je u župi Moravče po rukama vlč. Aurela Jambreščaka, kao i ostale sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu pohađao je u Glavnici Donjoj (2 godine) i u Kašini (6 godina). Nakon završene osnovne škole ulazi u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 1955. godine, a 1957. godine polaže i svoje prve redovničke zavjete. Katolički Bogoslovni fakultet pohađa od 1960. do 1966. godine, a u međuvremenu, 1962. godine,  polaže i vječne zavjete.
Za svećenika je zaređen u crkvi sv. Franje Asiškoga na Kaptolu sa još devetoricom svoje subraće na svetkovinu Petra i Pavla, 29. lipnja 1965. godine po rukama mons. dr. Josipa Lacha, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Svoju mladu misu slavio je u Kašini 01. kolovoza iste godine. Nakon svećeničkog ređenja godinu dana ostaje u Zagrebu, a zatim službuje na sljedećim mjestima: Cernik (9 godina), HKM Beč (22 godine), Varaždin (2 godine), Samobor (9 godina) i Koprivnica (3 godine).Trenutno vrši službu župnoga vikara u župi Uznesenja BDM u Kloštar Ivaniću (Sisačka biskupija).

Dojmiljivu propovijed unutar zlatomisničkoga slavlja izrekao je fra Venancije Mihaljević podsjećajući na životni put fra Krunoslava te u svjetlu nedjeljnog evanđelja ocrtavajući lik svećenika i dušobrižnika za 21. stoljeće. Na sv. Misi su prisustvovali jedini živući brat i sestra zlatomisnika, a u animiranju slavlja na poseban su način sudjelovali nećaci, nećakinje, pranećaci i pranećakinje zlatomisnika. Lliturgijsko slavlje uzveličao je pjesmom i Mješoviti župni zbor „Apostoli“ pod vodstvom gdina. Miodraga Vojvodića.

Na kraju svete mise župa je slavljeniku poklonila i male znakove pažnje: sliku Majke Božje od Kamenitih vrata – zaštitnice grada Zagreba te ručni sat sa ugraviranom posvetom i zahvalom što je dobri Bog pogledao ovu župu i podario joj duhovno zvanje u osobi fra Kašnara.