18. studenoga 2014.

 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (1991.-2014.)

 

Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode. Danas je dan kada se svi zajedno prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje. Prije 23 godine herojski grad Vukovar više nije mogao pružati otpor i biva slomljen te preuzet od strane agresora. Prema dostupnim podacima, oko 3.600 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz razrušenog Vukovara protjerano je preko 22.000 ljudi, dok je u srpske logore bilo odvedeno više od 7 tisuća branitelja i civila, a na popisu nestalih i nakon 23 godine još uvijek stoji 350 branitelja i civila.

U ponedjeljak, 17. studenoga  naša je župa obilježila 23. obljetnicu pada grada Vukovara i njegovih žrtava. Svečanu Svetu Misu u 19 sati predvodio je vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe. Sv. Misu pjesmom je animirao župni zbor mladih "Piscatores". Program je, između ostalog sadržavao i čitanje meditacija o Vukovaru autora Siniše Glavaševića. Prigodne meditacije čitale su ministrantice Tatjana Šišak i Petra Maljak. Također, prikazan je i kratki dokumentarni film o Vukovaru.

Na samom kraju komemoracije, prije završnog blagoslova, činom paljenja svijeća i naša je župa odala počast svim žrtvama grada Vukovara, svim palim domoljubima, herojima i žrtvama Domovinskog rata.
Vukovar je simbol hrvatske slobode te otpora velikosrpskoj agresiji, on je simbol borbe hrvatskih ratnika za hrvatsku neovisnost te simbol svih žrtava koje položiše svoje živote za slobodnu Hrvatsku, stoga se njegova žrtva nikada ne smije zaboraviti. Neka spomen na hrvatski grad Vukovar živi vječno. Hvala im za žrtvu domovine.

Homiliju vlč. Matije Pavlakovića za obljetnicu pada grada Vukovara možete pročitati ovdje.

Molitva vjernika - Obljetnica pada grada Vukovara dostupna je ovdje.