Nedjelja, 03. svibnja 2015.

 PETA VAZMENA NEDJELJA (B)
- PRVA SV. PRIČEST -

 

Misna čitanja

 

 

Trs, vinogradar, loze. Isus, Otac, učenici. Slika i njezin prijevod. No, osim slike trsa i loze i osim likova koje slika prikazuje, postoje i odnosi među likovima. Odnose je teže vidjeti nego likove. No, odnosi među likovima su odlučujući. Otac, vinogradar radi na trsu i lozama. Radi tako da reže loze koje ne daju ploda i čisti one koje donose rod. Kad nema plodova, reže, a kad plodova ima, čisti da bi bilo više roda. Između Isusa i Oca sasvim je otvoren odnos. Tu nema ni rezanja ni čišćenja. Otac je Sinu predao sve i obratno. Potpuna otvorenost i potpuno darivanje jednoga drugome. Odnos između Sina i učenikâ i između Oca i učenikâ nije čist. Učenici stoje u odnosu sa Sinom, a odnos s Ocem ide preko Sina.

Tri su dakle stadija – rezanje, čišćenje i čuvanje. Otac reže lozu koja ne daje ploda. Loza koja je rasla na trsu može ostati bez života. Tu nije riječ o dalekima – riječ je o onima koji su blizu, o nama, koji smo svakodnevno na misi ili barem nedjeljom, da, da – o nama se radi. Mi možemo ostati bez života. Sudbina onih koji ostanu bez odnosa s Učiteljem je smrt sušenjem, smrt iznutra, kad nam vjera postane folklor i tradicija – rezultat je vatra. Kako izgorimo u duhovnosti? Radi se o duhovnosti zatvorenoj u samu sebe; vjera bez plodova. Mislimo da vjera i duhovnost služe našem miru, dobrom osjećaju, našem dobru. No, život treba donijeti plodove.

Ostati s njim znači izložiti se čišćenju – da bi bilo više ploda. Sve dok se okrećemo trsu misleći samo na sebe, plodovi će presahnuti. Tek kad počnemo plodove davati besplatno, svjesni da nisu naši, već da su nam darovani, dogodit će se jedinstvo s Učiteljem. Želja za potpunim darivanjem sebe – to je cilj čišćenja. Isus nas poziva: „Ostanite u meni!“ Zašto? Zato jer je moguće i otići. Ostaje se samo voljom. Ostaje onaj tko hoće ostati… Proslavimo Oca našim ostankom kako bi se na učeniku vidio Učitelj!


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe