22.03.2015.

PETA KORIZMENA NEDJELJA
- Očev dan -

 

Misna čitanjaS današnjom nedjeljom slobodno možemo uzviknuti: Htjeli bismo vidjeti Isusa!, jer upravo to je sažetak svega onoga što nam ovih dana svetopisamski tekstovi žele poručiti. Moći nešto željeti i htjeti – čini nam se tako jednostavno, svakodnevno. Ne želimo li uvijek nešto novo? Nije li stalno željeti temelj našeg modernog društva? Kad bi se prestalo željeti čini mi se da bi sve stalo: ekonomija, napredak, proizvodnja, potrošnja… baš sve.

Pitanje koje si danas postavljamo je u sljedećem: kako zapravo živjeti između pozitivnih i negativnih želja i navezanosti, jer ponekad, u nemoći ostvarenja vlastitih želja dolazimo do paradoksa – u navici života često više ništa posebnog ni ne očekujemo te nas sve to vodi k apatiji i bezvoljnosti. Htjeli bismo vidjeti Isusa – te riječi Grkã, koji su pristupili Filipu, pokazuju koja bi želja trebala biti ključ razumijevanja i usmjeravanja naših želja: htjeti vidjeti Isusa.

Uronjeni u svoju ljudsku i kršćansku svakodnevicu, razapeti između mnoštva želja koje potresaju našu nutrinu, moramo se u ovoj korizmi zapitati želimo li zapravo susresti Gospodina? Čeznemo li za Bogom? S ovim upitom načeto je i drugo temeljno pitanje koje se provlači kroz korizmeni hod: jesam li i sam spreman prihvatiti rizik ozbiljnog susreta s Isusom i svega što iz tog susreta proizlazi? Isus ne zavodi, on se ne reklamira, ne nameće se kao samozvane vođe, iscjelitelji, gurui. On ne obećava brzo, bezbolno i lako rješenje problema. On u susretu s onima koji nose istinsku želju za njegovom blizinom bez bojazni opominje da želja mora proći iskustvo umiranja patnje satkanu logikom križa. Čovjek mora nešto htjeti kako bi mogao osluhnuti Onoga koji poziva na nasljedovanje. Tko ne zna što želi, ne zna ni što Bog želi, kaže sv. Terezija Velika.

Pođimo već danas u neponovljivu avanturu ispunjenja životnih želja…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe