28.12.2014.

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

 

Misna čitanja

 

Nedjelja nakon Božića želi nam naglasiti da je Bog prisutan u ljudskoj obitelji, da nema Božića bez obitelji te da nije Crkva slučajno stavila na prvu nedjelju po Božiću svetkovinu Svete nazaretske obitelji. Ta je svetkovina u neku ruku nadopuna Božiću. Ako smo na sam dan Božića posve usredotočeni na Dijete u jaslama, danas nam Crkva želi staviti pred oči čitavu širinu Božićnog misterija. Želi nas podsjetiti koliko je Bog imao povjerenja u čovjeka i u ljudsku obitelj kao osnovnu stanicu ljudskoga života – kao Crkvu u malom.

Isus se od samoga početka posve prepustio zakonu ljudskoga života u obitelji. Rodio se, kao i svi ljudi, u obitelji, u njoj rastao, kroz obiteljski odgoj prihvaćao je vjersku baštinu svoga naroda. U krugu svoje obitelji Isus polagano otkriva i svoje mesijansko poslanje, ali i njegovi roditelji, vršeći propise Zakona, polagano spoznaju istinu o svome djetetu. Današnja svetkovina želi primjer Svete nazaretske obitelji istaknuti kao uzor svim kršćanskim obiteljima; želi naglasiti važnost vjernosti Bogu i njegovoj volji, želi istaknuti ljubav prema životu i spremnost na žrtvu u službi života, želi podsjetiti na ljepotu skladnog odnosa između roditelja i djece te zajedničku sreću koja iz toga proizlazi.

Današnja obitelj, isto kao i Sveta obitelj nekada, prolazi kroz velike kušnje suočavajući se s modernim oblicima zla kojima su izložena ponajprije djeca. Koliko god bila važna uloga Crkve i društva za zdrav odgoj djece, uloga obitelji je nezamjenjiva. Slaveći Svetu obitelj, Crkva želi da naše današnje kršćanske obitelji od nje uče kako bi same mogle biti škole vjere. Što se može naučiti od Josipa i Marije? Prije svega škola vjere i pouzdanja u Boga. Biti svjedok vjere nikada nije bilo lako, ali samo tako se vjera uvijek prenosila. Roditelji ne smiju zaboraviti da djeca nisu tu radi njih, već da su oni tu radi djece, da njima daruju život i da ih odgoje u vjeri.

Neka nas ovaj blagdan potakne da naše obitelji zaista postanu škole ljubavi, pogotovo u današnjem sebičnom vremenu kad je sve manje nesebične ljubavi spremne na žrtvu.

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe