11.05.2015.

Kardinal Bozanić podijelio sakrament sv. Potvrde u župi Kašina

 


U subotu, 09. svibnja 2015. godine na svečanom misnom slavlju u 10.30 sati u župnoj crkvi u Kašini podijeljen je sakrament Svete Potvrde. Svetu Misu predvodio je djeljitelj Potvrde uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolita. U koncelebraciji su, uz vlč. Matiju Pavlakovića, upravitelja župe, sudjelovali: preč. Hinko Goričanec, župnik župe sv. Benedikta u Blaškovcu, vlč. Ivan Filipčić, župnik župe Dobri Pastir u Brestju, fra Zdravko Dadić, župnik župe Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, vlč. mr. Mladen Škvorc, vicekancelar Nadbiskupskog duhovnog stola i duhovni pomoćnik u župi Male Terezije od Djeteta Isusa-Zagreb/Miramarska, vlč. Luka Slijepčević, upravitelj župe sv. Barbare-Zagreb/Vrapče, vlč. Matej Petrić, župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i vlč. Marko Vuković, nadbiskupov tajnik.


Prije samog početka sv. Mise, vlč. Matija Pavlaković pozdravio je uzoritog kardinala Bozanića, krizmanike, njihove roditelje i cijelu župnu zajednicu. Vlč. Pavlaković istaknuo je kako je osnovni razlog okupljanja Isus Krist koji nas je na ovaj dan sabrao u našoj različitosti kako bi svi zajedno u zajedništvu vjere i molitve isprosili darove Duha Svetoga za krizmanike. Nakon vlč. Matije, dobrodošlicu Kardinalu izrazilo je i dvoje krizmanika riječima:„Molimo Vas da danas molite s nama i za nas. Hvala Vam što ste danas s nama“, nakon čega je Kardinal započeo euharistijsko slavlje.

Na početku misnog slavlja Kardinal je zahvalio na pozdravima dobrodošlice koje su mu uputili župnik i krizmanici. Kardinal je ujedno i pozdravio svu braću svećenike koji su svojim prisustvom uzveličali ovo misno slavlje. Potom je zahvalio na lijepom danu, a prije svega dragom Bogu na svim darovima koje nam daje.


U svojoj nadahnutoj homiliji Kardinal je govorio o Duhu Svetom ističući kako je Duh Sveti treća božanska osoba, Bog prisutni, Bog među nama. Duh Sveti je svjedok Božje prisutnosti u svijetu, onaj koji nas nadahnjuje, onaj kojeg nam je poslao sam Isus Krist. Kardinal se osvrnuo na prvo čitanje (Dj 16, 1-10) istaknuvši kako biti kršćanin znači biti poput Pavla, poslušan Duhu Svetom. Upravo je Pavao na svom putu propovijedajući slušao Duha Svetoga (...“Duh Sveti me potaknuo“ ili „Duh Sveti mi nije dozvolio“...). Apostoli su također propovijedali i navještali Božju riječ i samim time bili poslušni Duhu Svetom. Prema riječima nadbiskupa Josipa, upravo je Crkva zajednica koja se otvara djelovanju Duha Svetoga:“Oni 'izvana' ne mogu shvatiti da mi nismo samo jedno društvo nego zajednica koja dolazi od Boga po Duhu Svetom - to je Crkva, to smo mi“.

Kardinal Bozanić poručio je mladima da mole Duha Svetoga kako bi bili njegovi instrumenti - živi članovi Crkve. Duh je onaj kojeg Isus naziva Braniteljem. On je taj koji nas brani i vrlo je važno biti mu poslušan. Mi kao vjernici pozvani smo otvoriti se darovima Duha Svetoga te poslušno slijediti te poticaje koje osjećamo u sebi, a koje Duh Sveti pobuđuje u nama.

„Krizma je trajni poticaj Tebi da nisi sam/sama, da kroz život ideš s onim koga ti je Bog darovao, a to je Duh Sveti i na njega trebaš računati“, riječi su Kardinala upućene krizmanicima. Kao što Kardinal ističe, nije to teška obveza, biti poslušan Duhu Svetom naša je kršćanska radost; da imamo Branitelja koji nas brani i koji nam želi dobro.„Stoga, dragi krizmanici, budite mirni pred Bogom i ponos Crkvi, župi i vašoj domovini“, naglašava Kardinal Bozanić u svom obraćanju.

Također, nadbiskup Josip poručio je krizmanicima i svima prisutnima kako, iako možda nekad i pogriješimo, Bog je taj koji nas čeka i koji nas voli, koji nas želi osloboditi tereta koji nas pritišće. U tom smislu, naglasio je i važnost sakramenta Svete Ispovijedi i pozvao krizmanike da što češće koriste taj oslobađajući instrument.

„Krizmanici! Bog Vas voli i to neka bude ono što ćete čuvati u vašem srcu. Radujte se životu koji Vam je Bog darovao. Kreirajte život da bude onakav kakvim ga Bog želi. Budite oni koji će vašu župu i domovinu Hrvatsku obogatiti dobrim djelima koja ćete vi činiti“, zaključio je svoju propovijed uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić.

Nakon Kardinalove homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovijedili su svoju vjeru nakon čega je uslijedila Molitva za silazak Duha Svetoga, gdje je Kardinal zajedno s koncelebrantima položio ruke nad kandidate i molio za njih. Kardinal Bozanić pozvao je sve da mole u radosti, „neka svatko moli u tišini po nakani koju je donio na ovo misno slavlje“, nakon čega je uslijedila kratka tišina. Kardinal je zatim u potpunoj tišini pristupio dijeljenju sakramenta Svete Potvrde.


Pred sam kraj misnog slavlja, krizmanici su izrekli zahvalu Kardinalu što im je podijelio sakrament svete Potvrde i što su upravo po njegovim rukama i molitvama primili Duha Svetoga i njegove darove, roditeljima koji su im darovali život te kumovima koji su ih dopratili do sakramenta kršćanske punoljetnosti. Također, krizmanici su se zahvalili i svom vjeroučitelju i župnom zboru mladih „Piscatores“, koji su svojom pjesmom uzveličali ovo slavlje. Posebnu zahvalu krizmanici su uputili svom župniku Matiji Pavlakoviću. Dolaskom vlč. Matije u našu župu puno se toga promijenilo, i duhovno i materijalno, što su primijetili i sami krizmanici. Naša je župa dolaskom vlč. Matije oživjela, njegovim je dolaskom započelo Petrovo i Pavlovo proljeće. Suznih očiju, iskreno dirnut riječima zahvale, vlč. Matija poručio je krizmanicima:„Nemojte zaboraviti da vas Bog voli. I kad mislite da vam je Bog daleko, da je otišao iz Vašega života, tada Vam je baš najbliži i čeka Vas. Nemojte okrenuti leđa Crkvi – budite sada, još više, njezini graditelji!“


Na kraju misnog slavlja, prije podjele završnog blagoslova, Kardinal Bozanić čestitao je krizmanicima njihov dan i poručio im neka uvijek računaju na Boga i neka idu s njim kroz život jer bez Boga je čovjek izgubljen.„Uvijek s Bogom i u poslušnosti Duhu Svetom“, riječi su kardinala Bozanića usmjerene krizmanicima. Kardinal Bozanić istaknuo je i kako završava svoj pastirski pohod župi Kašina. Ne skrivajući zadovoljstvo svime viđenim u župi, naglasio je važnost da uvijek budemo jedni za druge, a osobito blizu Bogu. Obrativši se svim prisutnim vjernicima, Kardinal je rekao kako je primijetio velik napredak i rast u župi uz puno inicijative posebno od strane župnika, ali i vjernika koji sve to radosno prihvaćaju. Kardinal je naglasio i važnost molitve, posebno u obitelji i s djecom. Prema njegovim riječima, molitva nije obveza, ona je blagoslov obitelji.

Kardinal Bozanić u svom završnom obraćanju vjernicima istaknuo je kako nas Duh Božji nikada ne napušta i Krizme koje se dijele po župama donose ploda. Potrebno je vjerovati da nismo sami, Bog je s nama, samo je potrebno hrabrosti otvoriti Mu se.

 

Ivana Culej

 

Sve fotografije sv. Potvrde u župi sv. Petra i Pavla u Kašini možete pogledati ovdje.