02.02.2015.

PRIKAZANJE GOSPODINOVO - SVIJEĆNICA

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Mal 3, 1-4 ili Heb 2, 14-18
Otpjevni psalam: 24, 7-10
Evanđelje: Lk 2, 22-40

 

 

Katolička crkva 02. veljače slavi blagdan Prikazanja Gospodinova, u narodu poznatiji kao Svijećnica. Blagdan je to koji se slavi četrdeseti dan nakon Božića, a obilježava se u znaku svjetla i radosti. Spomen je to na događaj prikazivanja Isusa Krista u jeruzalemskom hramu. Božji zakon, objavljen preko Mojsija, propisivao je izraelskim obiteljima da svako prvo muško novorođenče posvete Gospodinu. Dok su bili u hramu Isusovi roditelji sreli su Šimuna, kojeg evanđelje prikazuje kao "pravedna i bogobojazna čovjeka" i kao čovjeka koji je željno iščekivao vrijeme kada će doći spasenje Božjem narodu u Izraelu.

Kad je Šimun ugledao Isusa uzeo ga je u naručje i rekao: "Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga." Iz Šimunovih riječi vidimo da će Isus biti ne samo spasenje za Židove već "svjetlost na prosvjetljenje naroda".

U mnogim mjestima Svijećnica obilježava kraj Božićnog vremena. U skladu s tim, na taj se dan skidaju Božićna drvca i ukrasi. Drvca se spaljuju a njihov se pepeo miješa sa pepelom "badnjaka" i tada se posipa po vrtovima i poljima da bi zemlja urodila boljim rodom.

U našoj župi svečana sveta Misa s blagoslovom svijeća bit će u 18.00 sati u župnoj crkvi.

Odazovimo se!

 

Svijećnica, Kandelora, Marijino očišćenje, Prikazanje Gospodinovo u Hramu, blagdan Susreta – tim imenima naziva se današnji blagdan. Zbog Josipa i Marije koji nose dijete Isusa u Hram – blagdan je ovo majki i očeva; zbog pobožnih staraca Šimuna i Ane – blagdan je ovo djedova i baka. Roditelji donose dijete Isusa u Hram da bude iniciran u židovsku vjeru. Ne čekaju punoljetnost djeteta kako bi se samo odlučilo da li to želi. Odgovor je to svima koji se pitaju ima li smisla krstiti malu djecu, ili treba sačekati njihovu punoljetnost i dati im da sami odluče. Ono što smatraju bitnim za život – roditelji svom djetetu ne smiju uskratiti.

Blagdan je ovo susreta starosti i mladosti. Dostojanstvo starosti nije tek u nabranim godinama i u sijedim vlasima – već u prepoznavanju ispunjenja obećanja u mladima. Šimun i Ana u djetetu nisu gledali «balavca» ili njegove uprljane pelene – već Utjehu i budućnost. Naše godine i naš život imaju svoj smisao po tome koliko smo kadri diviti se idealima mladih. Mladost je vječnost u vremenitosti. Duh Sveti mijenja svijet po njima. Koliko su naše oči
uprte u njih, u nas i koliko umijemo razabrati - bez obzira na "uprljane pelene" - u njima kreativnost Božju, novost njegove poruke – toliko smo i svjedoci Boga koji trajno obnavlja lice zemlje.

Skromni Marija, Šimun i Ana pokazuju svjetlo svijetu, pokazuju smisao čovjekovom življenju: Ljubav Božja i ljudska osmišljavaju čovjekov život, u radosti i veselju, kao i u boli i žalosti. Ljubavlju se pobjeđuju sadašnje i buduće nedaće, jer ona spaja generacije, ljubav spaja narode i rase. Ljubav teče kao živa Božja rijeka kroz naše živote i svemirom.

Prepoznajmo ju u sebi i drugima.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe