NEDJELJA, 22. veljače 2015.


PRVA KORIZMENA NEDJELJA (B)

 

Misna čitanjaZapočinjemo korizmu. Započinjemo vrijeme odricanja, vrijeme posta i molitve, dragocjeno vrijeme u kojem spoznajemo tko smo i kuda nam je ići. Osnovne teme koje nam evanđelje donosi postaju: život i kušnja, ljubav i zavođenje te nasilje i blagost. Ulazimo u vrijeme tišine, osamljenosti i duhovnog kolebanja težeći za boljim sutra…

Prva krajnost korizme je odlazak u pustinju. Ponekad, vrlo olako vežemo pustinju uz suprotnost životu, uz smrt. No, pustinja nije smrt, ona je mjesto krajnje izloženosti života. Simbolizira borbu za život, neprestanu budnost borbe za preživljavanjem. Ona je mjesto pobjede života nad prijetnjama. Pustinja je i mjesto osamljenosti. U pustinji Isus je sam, ali ta samoća pokazuje koliko su drugi prisutni u tvom vlastitom životu; koliko i na kakav način. Nema dubokog poznavanja Oca, sebe i svojih odnosa, bez boravka u pustinji, bez osamljenosti.

Druga krajnost je Sotona. Ime u kojem se sluti kako nije riječ samo o anonimnim i neutralnim silama, nego o svjesnoj i jasnoj protubožjoj volji. Kušnja nije mržnja. Kušnja želi zavesti, a mržnja nije zavodljiva. Mržnja je hladna, kruta i oštra, a kušnja je zavođenje. Kušnja odvodi od Boga i skriva mržnju. Hini vjernost opravdavajući nevjernost. Pustinja je mjesto kušnje, ali i mjesto njenog prepoznavanja. Pustinja je mjesto odluke.

Treća je krajnost u samoj pustinji. Izloženost zvijerima i anđelima, nasilju i blagosti. Isus u pustinji izabire: on se vraća gladan, ali sit Očeve riječi; kušan, ali s jasnoćom Očeve volje i bez kompromisa sa Sotonom; iz blizine sa zvijerima, ali s licem anđela.

Pitamo se i čemu iskustvo pustinje? Ono služi kao svojevrsna priprema za propovijedanje – Obratite se i vjerujte evanđelju! Neka nam ovaj početak korizme pomogne da naša ljubav, poziv i poslanje u vjeri prođu kroz kvalitetan tijesak kušnje i pustinje kako bi se pokazali vjernim Kristovim svjedocima do nakraj zemlje…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe

U nedjelju, 22. veljače započinje proljetni kvatreni tjedan u kojem su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen pokori i obraćenju. Tjedan završava Liturgijom kvatri u subotu, 28. veljače.