Proslava sv. Petra i Pavla, apostolskih prvaka

Subota, 29. lipnja 2013.

 

 

Crkva danas slavi svetkovinu svetih Petra i Pavla. Već od 3. stoljeća u istom blagdanu Crkva slavi sv. Petra kojeg je Gospodin odabrao da bude „kamen temeljac“ i povezivač te Pavla kojeg šalje da navješta evanđelje cijelom svijetu. Upravo oni su nam oci u vjeri, a njihov blagdan je blagdan Crkve koja se iznova rađa. Iako toliko različiti upravo ova dva sveca predstavljaju širinu i bogatstvo Crkve.

Danas, na samu svetkovinu apostolskih prvaka, naših župnih zaštitnika sv. Misu u 11.00 sati predvodio je vlč. Anđelko Katanec, župni vikar župe Uznesenja BDM-Zagreb/Stenjevec I. u koncelebraciji sa vlč. Matijom Pavlakovićem, upr. župe Kašina. Tokom Mise ispovijedao je vlč. Dragutin Toplak, župnik u Donjoj Zelini.

U svojoj homiliji vlč. Katanec podsjetio je prisutne vjernike kako su sv. Petar i Pavao ostavili neprocjenivo važne temelje našoj vjeri. Najvrednije što imamo od Petrova nasljeđa je Apostolska Stolica, tj. papinstvo. Svi pape su Petrovi  nasljednici i kao takvi simbol jedinstva i čvrstog zajedništva cijele Crkve. Najvrednije od Pavlova nasljeđa jesu njegovi misionarski žar kao i poslanice, koje danas kao knjige iz Biblije čitamo gotovo kod svake svete Mise. Propovjednik se osvrnuo na današnje evanđelje u kojem Isus obećaje apostolu Petru dvije stvari: da je upravo on stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu i da će mu dati ključeve kraljevstva nebeskog. Apostolu Petru povjereni su ključevi upravo zbog njegove čvrste vjere. Ono što je Petar bio prvoj Crkvi to je Sveti Otac Crkvi danas; znak i snaga Krista i njegova spasenja. Upravo su Petrovi ključevi simbol Crkve koja surađuje s Bogom za spasenje svijeta. I to je ono što se ne tiče samo sv. Petra kao pojedinca već svih nas. Svi mi kao jedna Crkva bijemo boj života, trčimo trku dobrote i ljubavi, čuvamo svetu vjeru.

Na kraju propovijedi vlč. Katanec izrazio je želju da svi na kraju svog života možemo reći: "dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao". Riječi su to sv. Pavla iz njegove današnje poslanice koja izražava nadu da će ga Gospodin izbaviti od zla i spasiti za nebesko kraljevstvo. Crkva ima klučeve neba, ali nije Crkva ta koja nas spašava već se spašavamo u Crkvi, a Isus Krist koji je Petra i Pavla pozvao za apostole ovdje pred nama stoji, svakoga od nas poziva u nebo i po zajedničkoj molitvi i ispovijedanju vjere, privodi spasenju.

Na kraju misnog slavlja vlč. Matija poklonio je vlč Anđelku licitarsko srce uz riječi zahvale što je svojom prisutnošću uzveličao ovako važan dan za našu župu.

[IC]