27.03.2015.

„Stepinčevi koraci“ župom Kašina

 

 

Tijekom ove pastoralne godine, koja je u našoj zagrebačkoj nadbiskupiji na poseban način posvećena većem štovanju i pobožnosti prema našem blaženiku, kardinalu Alojziju Stepincu, osmislili smo pastoralni projekt u našoj župi koji smo nazvali „Stepinčevi koraci“ župom Kašina.

Naime, nakon adventskog plodonosnog hodočašća naše župe u zagrebačku katedralu na Blaženikov grob te hodočašća svećenika i vjernika Sesvetsko-vugrovečkog dekanata na mjesta njegova sužanjstva u Lepoglavu i Krašić početkom ovogodišnje korizme, kao plod molitve i razmatranja Stepinčeva života i djela nastao je ovaj projekt koji ćemo započeti u uskrsnom vremenu crkvene godine.

Počevši od 21. travnja  pa sve do 12. srpnja ove godine, svaki naš župljanin moći će, barem na jedan dan, sudjelovati u ovoj „kućnoj“ pobožnosti. Kip blaženog kardinala Alojzija Stepinca u utorak, 21. travnja bit će izložen u našoj župnoj crkvi i nakon večernje svete Mise bit će predan prvoj obitelji koja će se zapisati u knjigu „Stepinčevi koraci“ te će ta obitelj kroz jedan dan kod svoje kuće vršiti pobožnost prema Blaženiku izmolivši deseticu (ili više) krunice, litanije blaženom Stepincu i molitvu za što skorije proglašenje svetim našega Kardinala. Idući dan navečer, u 17.15 sati, obitelj će kip vratiti u župnu crkvu gdje će ga druga obitelj, koja se zapisala u već spomenutu knjigu, preuzeti nakon večernje sv. Mise i nastaviti niz molitve u svom domu. Ona obitelj koja kip preuzima u subotu, vraća ga u nedjelju na sv. Misu u 11.00 sati, a koja kip preuzima u nedjelju, vraća ga u utorak pred večernju sv. Misu. Taj neprekinuti kućni lanac molitve vršimo do ljeta, a novi nastavljamo ponovno u rujnu mjesecu, na početku nove pastoralne godine. Knjiga upisa obitelji „Stepinčevi koraci“ nalazit će se u župnoj crkvi kod pokrajnjeg oltara Gospe Žalosne gdje će svi koji žele, za bilo koji datum po mjesecima, moći zapisati svoje podatke.

Preporučimo ovaj hvale vrijedan pastoralni projekt pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, naših župnih zaštitnika sv. Petra i Pavla te blaženog kardinala Alojzija Stepinca!

 

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe