7.05.2015.

Pastoralni pohod uzoritog Kardinala župi Kašina


U srijedu, 06. svibnja 2015. godine uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, nastavio je svoj pastoralni pohod Sesvetsko – vugrovečkom dekanatu. Nakon župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu, Kardinal je pastoralno pohodio župu sv. Petra i Pavla u Kašini. Po samom dolasku u župu Kašina, oko 11.00 sati, Kardinal se uputio u župnu kuću gdje ga je dočekao vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe u Kašini koji mu je ujedno i zaželio dobrodošlicu u ovu starodrevnu župu koja će 2017. godine proslaviti 800 godina svog postojanja. U pratnji Kardinala stigao je i njegov osobni tajnik, vlč. Marko Vuković.Nakon kratke zajedničke okrjepe Kardinal je obišao župnu kuću i pripadajuće župne objekte, a nakon toga pregledao župne knjige, uključujući matice župe, blagajnički dnevnik te općenito financijsko i uredsko poslovanje župe. Zadovoljan viđenim, Kardinal, njegov tajnik i vlč. Matija Pavlaković uputili su se prema Osnovnoj školi Vugrovec - Kašina gdje se Kardinal susreo s ravnateljem škole gdinom. Vladimirom Vugerom, profesorima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škole te učenicima svih razreda. Nakon kratkog susreta s profesorima i nastavnicima te zajedničkog fotografiranja, Kardinal je u pratnji tajnika i vlč. Pavlakovića krenuo prema župnoj crkvi gdje je posjetio i grob vlč. Srećka Drakslera, kašinskog župnika u periodu od 1948. pa sve do 1992. godine.


Po završenom zajedničkom ručku i kratkom odmoru, Kardinal je pohodio starački dom u Kašini gdje se susreo sa svim štićenicima i djelatnicima doma. Pohod domu protekao je u zajedničkoj molitvi i pjesmi. Poslije Doma, Kardinal je krenuo prema Planini gdje se susreo s vjernicima u filijalnoj crkvi sv. Jurja mučenika. Osim Planine, Kardinal je posjetio i kapelu BDM Kraljice Mira u Blaguši gdje su ga također dočekali vjernici te napose djeca i mladi – članovi DVD-a sa područja filijala. U obilasku župe Kardinal se ujedno susreo i s sakristanima, čuvarima kapela u Planini i Blaguši. Kroz svoja obraćanja župljanima, Kardinal ih je ohrabrivao pozivajući ih na molitvu i zajedništvo.Vrhunac pohoda Kardinala župi bila je svečana sveta Misa u 18.00 sati u prepunoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, a koju je prevodio sam Kardinal, uz koncelebraciju vlč. Vukovića, kardinalovog tajnika i vlč. Pavlakovića, upravitelja župe. Misnom slavlju prethodio je i svečani Obred ulaska Nadbiskupa u župnu crkvu. Na samom početku misnog slavlja vlč. Pavlaković još je jednom poželio dobrodošlicu uzoritom Kardinalu zahvalivši mu na ovom pohodu župi, prvom takve vrste nakon 1989. godine. Vlč. Matija također se zahvalio i svim zajednicama, organizacijama i udrugama koje su zaslužne da se Kardinal što ugodnije osjeća u župi (NK Kašina, Kulturno umjetnička društva koja djeluju na području župe, Puhački orkestar DVD-a Kašina, Tamburaški orkestar KUD-a Kašina, 5 DVD-a sa područja župe i dr.).

Nakon toga, uslijedio je i pozdravni govor pastoralnog vijećnika, gdina. Branka Golenića koji se Kardinalu obratio riječima: Dobro nam došli, jer došli ste svojima, a mi jesmo Vaši i primamo Vas otvorena i radosna srca“. Gospodin Golenić u svom je govoru naglasio kako je Kardinalov dolazak ohrabrenje vjernicima te se ukratko osvrnuo na sva postignuća, duhovna i materijalna, od dolaska vlč. Matije Pavlakovića u župu. Kardinal se tada obratio vjernicima ne skrivajući oduševljenje viđenim. Ukratko se osvrnuo i na svoj pohod župi Kašina i sam tijek pohoda. Naglasio je kako je pregledao župne knjige i istaknuo kako je sve u izvrsnom redu. „Danas sam vaš župnik, ovdje, s vama i za vas. Budite ponosni što ste vjernici i pripadnici Katoličke crkve“, rekao je Kardinal ujedno se i zahvalivši na svim lijepim riječima župnika i predstavnika vjernika laika.U svojoj homiliji Kardinal se osvrnuo upravo na pitanje: Što je to crkva? Pitanje je to koje se vrlo često postavlja, od zajednice vjernika, no i od onih koji toj zajednici ne pripadaju. Kardinal se potom osvrnuo na prvo čitanje u kojem su Pavao i Barnaba pokušavali saznati koje to uvjete treba postaviti onima koji žele biti dionici kršćanske zajednice - Crkve. Crkva je zajednica ljudi, zajednica koju je osnovao Isus Krist. Crkva je vidljiva, a ono bitno u Njoj je ono što dolazi od Boga. Upravo se članovima Crkve postaje po sakramentima koji su Božje djelo.


Pozivajući se na ulomak iz ponuđenog evanđelja od mise svagdana V. vazmenog tjedna (Iv 15, 1-8), Kardinal ističe kako se povezanost Isusa i njegovih vjernika može jasno predočiti jednom slikom - trsa i loze. Loza ne može donositi roda ako nije povezana s trsom. No, Isus ide malo dalje. On tvrdi kako se ne može biti dijelom crkve ako nije prisutna povezanost s Bogom, što je ujedno i unutarnja bit crkve. Upravo je Crkva ta koja je poveznica između Krista i svih nas. Također, prema riječima Kardinala Bozanića, unutarnju bit Crkve ne mogu razumijeti oni koji je promatraju izvana. Crkva je ta koja mora slijediti zakon Duha koji u njoj djeluje. To je ujedno i snaga Crkve. Na kraju homilije, uzoriti gospodin kardinal Bozanić pozvao je sve prisutne da se trude biti što bolji kršćani, što više kršćani kako bi što više bili povezani s Njim.

Pred sam kraj misnog slavlja, vlč. Matija zahvalio je dragom Bogu na zajedništu i Kardinalu Josipu na pohodu župi Kašina. Vlč. Matija potom se zahvalio i župnim zborovima te njihovim voditeljima, ministrantima te svim strukturama lokalne i mjesne samouprave. Prije završnog blagoslova, članice KUD-a Kašina i Prepuštovec te članice župnog zbora mladih uručile su Kardinalu prigodne poklone. Na samom kraju Kardinal je zahvalio na zajedništvu, znakovima pažnje i poklonima, a prije svega istaknuo kako svi zajedno trebamo težiti prema Bogu. Osim toga, Kardinal Josip naglasio je kako vidi što znači kada se na njivi Gospodnjoj tako zauzeto radi, i vjernici i njihov župnik, što predstavlja svijetli znak u ovoj hrvatskoj stvarnosti. Kardinal je preporučio da budemo nositelji nade i vedrine u našem društvu jer nam je to svima potrebno. Nakon govora Kardinala uslijedio je završni svečani blagoslov.Nakon sv. Mise Kardinal se susreo s ovogodišnjim prvopričesnicima, krizmanicima, ministrantima te članovima zborova i ostalih župnih zajednica. U središtu Kardinalove poruke stoji kako će život biti lijep i smislen samo s Bogom. Stoga je poručio mladima, posebno ovogodišnjim krizmanicima, da nikad ne zaborave na ono što nas sve povezuje s Bogom, a to je molitva, a moliti može samo čovjek. Samo je čovjek u mogućnosti i stanju da se u mislima, u svom duhu, digne k Bogu. Molitva je dar, sredstvo između Boga i čovjeka. Kardinal je zato pozvao krizmanike da mole svaki dan te kako molitva ne treba biti duga, no bitno je da niti jedan dan ne prođe bez nje. Nakon kratkog razmatranja i poticajnih poruka uslijedilo je zajedničko fotografiranje. Kardinal se potom uputio prema vjeronaučnoj dvorani župne kuće gdje se susreo s članovima župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća kojima je također uputio ohrabrujuće poruke.
Svoj pastoralni pohod, uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački nastavlja u subotu, 09. svibnja, gdje će u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, podijeliti sakrament svete Potvrde 35 kandidata iz župe Kašina.

 

Ivana Culej