21. kolovoza 2016.

Oproštaj od vlč. Matije Pavlakovića

U nedjelju, 21. kolovoza 2016. godine župna zajednica sv. Petra i Pavla, nakon pet godina, oprostila se od svog upravitelja župe i dosadašnjeg pastira, vlč. Matije Pavlakovića. Teško je riječima opisati protekla dva tjedna u župi. Oproštaj za oproštajem, govor za govorom, koliko emocija, koliko suza, tuge i smijeha. Ako bi sada pregledali Facebook profil vlč. Matije iz 2011. godine mogli biste vidjeti kako je s nestrpljenjem očekivao susret s Kardinalom. Vrlo brzo nakon susreta objavio je kako je postao upravitelj župe u Kašini. Jedna objava posebno izaziva pažnju: „Kašino moja, dolazi tvoj spas“! I već tada je imao pravo. Vlč. Matija, osim što je bio naš spas, ostavio je neizbrisiv trag u svim srcima župljana Kašine i više ništa neće biti isto bez njega. Nećemo se prisjećati situacije koja ga je zatekla po njegovom dolasku u Kašinu, zaista mu nije bilo lako. No, bio je veliki borac i trudio se materijalno i duhovno podignuti ovu našu uspavanu ljepoticu. U tome je bio iznimno uspješan. Kao što brižni otac čuva i bdije nad svojom djecom tako je i naš župnik brinuo o svima nama i kada bismo ga zatrebali, on je uvijek bio tu. Svojim mladenačkim poletom, zauzetošću i sposobnošću postavio je temelje budućim župnicima i upraviteljima župe. Njegov doprinos materijalnom i duhovnom rastu župe vidljiv je na svakom koraku i u svim mjestima naše župe. Hrabro se nosio sa svim nedaćama i problemima. Svaki dan za njega je bio novi izazov. Njegova toplina, vedrina i smisao za humor ostat će zapamćeni zauvijek. Generacije i generacije pričat će o tom velikom čovjeku još veća srca koji nas je sve osvojio i kojeg nikada ne možemo i nećemo zaboraviti. Hvala uzoritom Kardinalu Bozaniću što nam ga je poslao, a vlč. Matiji hvala za sve što je učinio za našu župu. Nikada mu nećemo moći dovoljno zahvaliti i jedan naš dio odlazi s njim. Ponosni smo na njegovu novu i zahtjevnu službu koja mu je dodijeljena, no tuga što odlazi ostat će zauvijek u nama.


Svetu Misu u 9.30 sati predvodio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji domaćih sinova fra Sebastijana Golenića, OFM i fra Krunoslava Kašnara, OFM. U sklopu svoje homilije, fra Sebastijan istaknuo je kako je vlč. Matija mladi zanosni navjestitelj Božje riječi, prijatelj svih nas, kojima je služio i koje je, kada je to bilo potrebno, tješio. Prije pet godina, kada je vlč. Matija stigao u našu župu Crkva je, baš kao i danas bila puna. I onda, a i sada, znak je to čvrste vjere i želje oplemeniti dušu Isusom Kristom, biti jedno srce i jedna duša. Fra Sebastijan potom se osvrnuo na pastoralno djelovanje vlč. Matije. Kao što je fra Sebastijan naglasio, djelovanje vlč. Matije uključilo je veliku materijalnu obnovu župe, a prije svega naše župne crkve. Župna crkva sada je u svom punom sjaju i zanosu, na što prije vlč. Matije nismo bili navikli. Slika je to i znak kako je netko imao ideju i bio kreativan i da se dogodilo nešto lijepo za sve nas. I upravo nakon tog petogodišnjeg mukotrpnog rada jedini cilj danas nam je izreći jedno veliko HVALA. Hvala našem dosadašnjem pastiru na trudu da ova zajednica bude živa zajednica, puna vjere i ljubavi. Našeg dragog župnika pamtit ćemo po velikom optimizmu, njegovoj velikoj želji da naša župa bude obnovljena duhom i srcem. Pamtit ćemo ga i po nasmijanom licu i otvorenom srcu za našu župu i za sve nas. Iako mu boravak u našoj župi i nije bio jednostavan, no vođen Kristom uspio je prevladati sve poteškoće, probleme i poneko nerazumijevanje. Fra Sebastijan izrekao je jedno veliko HVALA u ime svih prisutnih vjernika, veliko hvala za trud, radost i prisutnost među nama svih ovih pet godina. „Budi i dalje zaljubljenik u Isusa Krista i svakog čovjeka, a Majka Božja neka te čuva i blagoslovi“, završio je svoju zahvalu fra Sebastijan.


Pred sam kraj misnog slavlja, u ime svih župljana župe zahvalni govor održao je gdin. Branko Golenić, ujedno i župni pastoralni vijećnik. U svom govoru, gdin. Golenić sve nas je skupa podsjetio na proteklih pet godina i zahvalio vlč. Matiji na svemu što je učinio za našu župu. „Od kuda  početi, od kuda krenuti? Da li nabrajati sve stvari koje ste u Župi pokrenuli i učinili ili pak nabrajati Vaše neosporne  svećeničke i ljudske kvalitete? Materijalne stvari su oku vidljive i tko želi neka vidi, a uši su zato da čuju ono čime ste nas Vi duhovno obogatili i ostavili duboki trag u našim srcima“, istaknuo je gdin. Golenić. Nakon toga su predstavnici svih zajednica koje djeluju na području župe uručili vlč. Matiji svoje poklone.


U svom oproštajnom govoru vlč. Matija zahvalio je svima koji su mu pomogli i olakšali službu u Kašini. „Ali u ovim trenucima ne želim zahvaliti samo Bogu. Župnik nije nikada sam za kormilom jedne župe, premda je za nju najodgovorniji. Nikada se nisam osjećao osamljenim u nošenju radosti i tereta župničke službe; Gospodin mi je stavio blizu mnoge osobe koje su, s velikodušnošću i ljubavlju prema Bogu i Crkvi, pomagali i bili mi blizu“, naglasio je vlč. Matija. Nakon sv. Mise uslijedila je prigodna zakuska u Društvenom domu u Kašini. Svečano misno slavlje svojim pjevanjem uzveličala su dva naša župna zbora: župni zbor „Apostoli“ i zbor mladih „Piscatores“.
Današnji dan biti će zauvijek urezan u naša srca, moramo se oprostiti od čovjeka s kojim smo do jučer dijelili sve, sve naše radosti i tuge, boli i patnje. Teško je zamisliti kako njegov zvonki glas više neće odzvanjati našom župom i našom crkvom. Ipak, nećemo reći zbogom, kažemo doviđenja, s nadom da nas neće zaboraviti i da će često dolaziti. Kao što su i naši mladi pjevali: „Prečasni Vi ste postali, na Šalatu su Vas poslali, Kašine se sjećali dok god bute živjeli, prva ljubav se ne pozabi“.


Završit ću riječima svetoga Pavla: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak“ (2. Tim 4,7-8). Hvala mu za sve!

Ivana Culej