14.06.2015.

KRŠTENJE PETOG DJETETA OBITELJI DENIĆ

U župi sv. Petra i Pavla u Kašini na XI. nedjelju kroz godinu, 14. lipnja ove godine, tijekom sv. Mise u 11.00 sati, kršteno je peto dijete obitelji Denić. Svetu Misu, kao izaslanik Nadbiskupije, predvodio je mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s vlč. Matijom Pavlakovićem, upraviteljem župe Kašina. Sakrament Svetoga krštenja primio je Pavao Denić, peto dijete Borisa i Ivane Leljak Denić koji pored malog Pavla imaju još Lovru, Gabrijelu, Magdalenu i Josipa. Gabrijela pjeva u župnom zboru mladih, dok je Magdalena članica ministrantskog zbora.

Prije početka misnog slavlja, vlč. Pavlaković uputio je ocu biskupu dobrodošlicu u ovu starodrevnu župu koja će 2017. godine proslaviti svoj veliki jubilej – 800 godina postojanja te istaknuo kako je posebno radostan što je upravo mons. Pozaić došao krstiti malenog Pavla, prije svega jer je i njegovo biskupsko geslo "Život biraj" ili kako sam to često puta ističe: "Budućnost biraj". Preuzvišeni biskup Pozaić uputio je iskrene čestitke obitelji Denić na njihovom petom djetetu i otvorenosti životu.

U svojoj homiliji, mons. Pozaić naglasio je kako su upravo djeca naša budućnost i budućnost hrvatskog naroda. Bez njih će se Hrvatska pretvoriti u jedan veliki starački dom. U okviru svoje propovijedi osvrnuo se i na djelo njemačkog profesora: "U pomoć, ja sam normalan", gdje autor govori i piše o izvrnutim moralnim i društvenim vrijednostima. "Što je danas normalno?; da li imati brojnu obitelj i više djece znači biti nenormalan?", pita biskup Valentin. Dijete, odnosno život, Božji je dar, a društvo koje nema djece postaje depresivno, što je sve češći slučaj i problem današnjeg suvremenog doba.


Na kraju misnog slavlja, prije podjele završnog blagoslova, biskup Pozaić, u ime zagrebačkog nadbiskupa Kardinala Josipa Bozanića, uručio je malenom Pavlu i njegovim roditeljima prigodni dar Nadbiskupije te kovanicu od 25 kuna s likom nerođenog djeteta iz 2000. godine, koja je na svjetskoj izložbi te godine osvojila prvu nagradu.

Veselje je za svaku župnu zajednicu kada krštenjem dobiva novoga člana, a osobito kada su to djeca iz brojnih obitelji. Uzdamo se u Božji blagoslov i molimo kako bi u kašinskoj župi, a i u cijeloj Hrvatskoj bilo što više ovakvih obitelji koje velikodušno prihvaćaju novi život.

Ivana Culej