23.11.2014.

 

ISUS KRIST KRALJ SVEGA STVORENJA

 

Misna čitanja

Prvo čitanje: Ez 34, 11-12. 15-17
Otpjevni psalam: 23, 1-3.5-6
Drugo čitanje: 1Kor 15, 20-26.28
Evanđelje: Mt 25, 31-46

 Danas na svetkovinu Krista Kralja nameće nam se pitanje o Božjem kraljevstvu. Što je to Božje kraljevstvo o kojem Isus tako rado govori i koje stavlja u prvi plan svoga navještaja?

Prije svega dobro je da pogledamo ono što Božje kraljevstvo nije. A ono nije neka politička i pravna ustanova kao što su to ljudska kraljevstva. Ono se ne predstavlja u blještavilu i sili, ono je zapravo teško uočljivo. Nas obično zadivi nešto izvanjsko. Kada gledamo ostatke velebnih građevina staroga Rima onda nam one same govore o snazi i veličini tog kraljevstva. Mi smo zadivljeni njegovom bivšom moći i bogatstvom. Suprotno takvom gledanju Isus nam govori kako je Božje kraljevstvo slično sjemenu, polju, sakrivenom blagu. Dakle, ono je nešto što je izuzetno vrijedno, ali na prvi pogled nezamjetljivo. Kao da je sakriveno našim očima, te se može vidjeti jednim drugim duhovnim očima. Za nekoga koji ne zna da je na jednoj zemlji zasijano sjeme može se ta ista zemlja učiniti kao hrpa blata, ali za sijača, ista zemlja, predstavlja neprocjenjivo blago.

Isus nam govori kako je Božje kraljevstvo tu među nama (Kraljevstvo je Božje među vama), ali da ga je potrebno i tražiti (Tražite najprije kraljevstvo Božje). To znači da je kraljevstvo Božje prisutno već sada ovdje posred nas, jer je Isus prisutan u svojoj Crkvi svojom riječju, svojim sakramentima i nadasve svojim Duhom. Kao kršćani trebali bismo se ponašati kao onaj sijač koji poznaje pravu vrijednost svoje zemlje.

S druge strane mi nismo oni koji imamo monopol nad Božjim kraljevstvom, već ga neprestano nanovo tražimo. Tražiti Božje kraljevstvo znači težiti za ostvarenjem Bože volje. U Očenašu molimo: Dođi kraljevstvo tvoje, Budi volja tvoja. Tamo gdje ne dopuštamo da se Božja volja ostvaruje nema ni Božjeg kraljevstva. Možda nam je sada jasnije zašto ponekad ne doživljavamo blizinu Božjeg kraljevstva i ono nam se čini nekako nestvarno. Odgovor je jasan: Kraljevstvo se Božje može vidjeti jedino očima duha, a u životu se ostvaruje onda kada smo poslušni njegovoj volji.

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe