17.03.2015.

Sesvetsko–vugrovečki dekanat na hodočašću Stepinčevim stopamaDana 14. ožujka 2015. godine, 400  župljana Sesvetsko-vugrovečkog dekanata hodočastilo je putovima blaženog Alojzija Stepinca s nakanom za njegovo što skorije proglašenje svetim.

Hodočašće pod nazivom „Stepinčevim stopama“ započelo je u Lepoglavi, u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije gdje je župnik Andrija Kišićek vjernicima govorio o  detaljima Blaženikova boravka u lepoglavskoj kaznionici. Posebno je istaknuo kako je blaženi Alojzije ostalim zatvorenicima ulijevao nadu svojim primjerom strpljivog podnošenja patnji te šutnjom u trenucima kada je doživio svoja najveća poniženja od tamošnjih stražara.Baš u lepoglavskoj kaznionici blaženi Alojzije pokazao je da je, kao pravi pastir, živio svoje geslo „U tebe se Gospodine uzdam!“.

Vrhunac hodočašća bio je u Krašiću, mjestu gdje je Blaženik služio svoju prvu i posljednju svetu misu. Dekan vlč. Mario Migles predvodio je misno slavlje te pozvao vjernike da, uz nakanu proglašenja Blaženika svetim, nakana svete mise bude i naša svetost u svakodnevnom životu. U svojoj propovijedi, vlč. Matija Pavlaković istaknuo je kako su Blaženika posebno krasili dar poniznosti i mudrosti.

Poniznost se očitovala u njegovu pouzdanju u Boga iz koje je iznikla nada koja treba krasiti i našu svakodnevicu, dok se mudrost posebno isticala u trenucima šutnje usprkos nanesenim uvredama i poniženjima. Uz to, pozvao je vjernike da se u svakodnevnom životu utječu moćnom zagovoru blaženika.Nakon Lepoglave i Krašića, hodočašće je upotpunio posjet Nacionalnom svetištu svetog Josipa, zaštitnika naše domovine. Mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta pozvao je vjernike da razmatraju život i lik svetog Josipa koji je, iako nije razumio, svoje pouzdanje stavio u Boga i prihvatio Njegovu volju.

Istaknuo je da je potrebno da, kao vjernici, više ističemo njegovu zaštitničku ulogu naše domovine. U iskazanoj ljubavi prema domovini uzor nam može biti blaženi Alojzije čiji smo život razmatrali na ovom hodočašću.

Divno je bilo biti dio ovog hoda, razmatrati život blaženika, moliti za njegovu svetost, ali i za naše posvećenje. Kao vjernici, imamo divan uzor u našem pastiru i mučeniku, ali i moćnog zagovornika na nebu, zajedno sa svetim Josipom.

Marija Miličević

Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr