28.09.2015.

Mladi Kašine u posjetu Kardinalovu zavičaju


U subotu, 26. rujna 2015. godine, kao zahvalu za pjevanje i ministriranje u protekloj pastoralnoj godini, vlč. Matija Pavlaković, upr. župe Kašina, poveo je ministrante i zbor mladih na otok Krk. U 7.00 sati pun autobus mladih krenuo je na zasluženi izlet. Na samom početku uslijedila je molitva, a nakon toga vlč. Matija upoznao je mlade s planom i rasporedom puta. Prvo odredište bio je grad Krk i katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je vlč. Matija predvodio sv. Misu. Nakon sv. Mise, vjeroučiteljica Mirjana, inače i župna suradnica te voditeljica dječjeg zbora „Kapljice“ iz župe Krk, provela je mlade katedralom koja je ujedno jedinstven kompleks u čijem je sastavu više sakralnih objekata: katedrala Uznesenja Marijina, crkva Sv. Kvirina i crkva Sv. Margarete.

U prostoru romaničke crkve Sv. Kvirina mladi su imali prilike pogledati i izložbu koja je tematski posvećena križu. Na prozorima spomenute crkve posebno su dojmljivi i zanimljivi simboli muke (bičevanje, suze, haljina i drvo života) koje je osmislio i izradio katedralni župnik vlč. Anton Valković. Također, mladi su s osobitom pozornošću slušali priču o slugi Božjem biskupu Antunu Mahniću koji za grad Krk ono što je nama bl. Alojzije Stepinac. Biskup Mahnić, inače Slovenac, bio je omiljen među mladima, a posebno se ističe i njegova briga za bolji ekonomski položaj stanovnika Krka. Također, zbog neslaganja s ondašnjim vlastima, bio je protjeran u Italiju, a talijanski okupatori bojali su ga se i nakon što je umro, nisu dozvolili njegov pokop u Krku. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj i to u „unajmljenoj“ grobnici, a tek osamdeset i dvije godine nakon njegove smrti tijelo mu je preneseno u krčku katedralu.


Prepuni dojmova, krenuli smo prema Baškoj gdje je uslijedilo zajedničko druženje, a bilo je i hrabrih koji su se okupali u moru. Oko 16.30 sati stigli smo u Vrbnik, rodno mjesto zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Tamo smo posjetili župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje smo molili i krunicu. Nakon kratkog obilaska mjesta, zahvalni Bogu na zajedništvu i svim milostima koje smo primili toga dana krenuli smo prema svojim kućama i obiteljima.