26.04.2015.

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA (B)
- Nedjelja Dobrog pastira, Jurjevska nedjelja -

 

Misna čitanja

 


Nerijetko ćemo čuti podrugljivo dobacivanje na ulici ili među mladima: „Ovco jedna!“. Nisam baš siguran znadu li ljudi što žele kazati takvim banalnim spominjanjem toga Božjeg stvorenja. Čini se da, bar podsvjesno, smjeraju na
nečiju nesamostalnost, ovisnost o drugom, na nedostatak osobnog mišljenja i suda. Činjenica je da čovjek danas sigurno s prijezirom odbacuje ulogu „biti ovca“. Čovjek odbacuje ono što on ustvari jest, i ne hoteći. Jer, kako objasniti, dragi prijatelji, sve ono mnoštvo najrazličitijih manipulacija u koje smo uvučeni, a da toga nismo ni svjesni? Dopuštamo da nas kao slijepce vode različiti „pastiri“, izumitelji uzoraka blagostanja i ponašanja. Ukratko, u svemu ovome ima više „ovčjeg“ ponašanja nego što bismo to i željeli priznati.

Ima li nam u takvom mentalnom okruženju, biblijska slika pastira, duboko ukorijenjena u iskustvo pastirske civilizacije izraelskog naroda, što poručiti?

U Ivanovu evanđeoskom odlomku Isusov govor o „dobrom pastiru“ izrečen je u polemičkom okruženju. Lik istinskog pastira ocrtan je u kontrastu s likom najamnika, a razlika između pastira i najamnika vidljiva je u načinu brige za ovce. Razlika se vidi tek kad dođe opasnost. Isus nas ovom prispodobom poziva na otkrivanje interpersonalnih odnosa u našem ponašanju, na prepoznavanje čovjeka pored sebe. Isus kao dobri pastir svoje ovce poznaje, zove ih imenom, idu za njim jer poznaju njegov glas.

Tema današnjih misnih čitanja mogla bi se svesti na govor o sebedarnom služenju. Nameće nam se pitanje: Jesmo li spremni kao roditelji, odgojitelji, voditelji, darovati svoje sposobnosti, vrijeme, pa i sam život za one koji su nam povjereni? Moći potvrdno odgovoriti na ovo pitanje znači „biti ovca“ Dobrog pastira. Uskrsli Gospodin, umjesto sebične isključivosti, nudi nam Ja-Ti odnos kao paradigmu ponašanja – uđimo u sebedarno služenje drugome i time nasljedujmo Krista, Dobrog pastira već danas…

vlč. Matija Pavlaković, upr. župe