21.12.2014.

Primanje u Ministrantsku službu i obnova ministrantskih zavjeta

Na četvrtu nedjelju došašća, 21. prosinca ove godine, u župi sv. Petra i Pavla u Kašini svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio upravitelj župe vlč. Matija Pavlaković u prepunoj crkvi sv. Petra i Pavla obrednim slavljem uvedeno je pet novih ministranata u ministrantski zbor ove župne zajednice, a njih dvadeset i sedam obnovilo je ministrantska obećanja dana prošle godine. U asistenciji samog slavlja sudjelovali su i izvanredni služitelji pričesti u župi: Jure Barišić i Tihomir Perić. Na početku euharistijskog slavlja ministranti su upalili četvrtu adventsku svijeću te uz kratko meditativno razmatranje promišljali o Emanuelu – Bogu s nama skrivenom u malom djetetu.

U uvodnom dijelu predstavnik ministrantskog zbora Filip Barišić pročitao je imena kandidata, a njih petero pristupilo je oltaru s riječima:«Evo me»! Pred velikim brojem župljana, roditelja, braće i sestara kandidati su pristupili obredu uvođenja u ministrantsku službu gdje su izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te obećali da će svoju zadaću izvršavati savjesno i časno. Nakon uvodne molitve upravitelj župe Matija blagoslovio je nove ministrantske haljine, a poslije su novi ministranti radosno pristupili oblačenju svojih haljina pri čemu su im pomagali stariji ministranti. Za vrijeme prinosa darova ministranti i ministrantice su iz ruku domaćeg župnika Matije primali liturgijske predmete: lekcionar, kalež, ciborij, svijeće, kadionicu, ampulice i zvono, a župnik Matija im je posvijestio njihovo liturgijsko značenje.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Matija Pavlaković čestitao je novim ministrantima: Combaj Emi, Horvat Barbari, Kolomaz Ivanu, Perić Ivi i Puškarić Rafaeli na primljenoj službi i podjelio im prigodne nagrade. U ovogodišnjem izboru župljana za najboljeg ministranta u protekloj pastoralnoj godini izabran je Dragutin Kletuš, najbolja ministrantica je Petra Maljak, „Nada godine“ su Juro Perić i Ema i Lucija Palikuća, a izbor „Ministranta godine“ pripao je ministrantici Lauri Antolović. Župa sv. Petra i Pavla u Kašini može biti ponosna na svoje ministrante kojih, od dolaska novog župnika, ima trideset i dva i vrlo ih je lijepo vidjeti u asistenciji svog svećenika. Uz savjesno izvršavanje svojih dužnosti i dolazak na sv. Misu, ministranti ove župne zajednice imaju svoj redoviti susret svake subote, a za služenje kod oltara priprema ih upravitelj župe Matija Pavlaković s kojim rado odlaze na rekreativne i prigodne susrete.

Ivana Culej

Sve fotografije možete pogledati ovdje.