24.04.2015.

Zahvalno hodočašće župe Kašina i Sesvetska Sopnica u Rim

 

U suradnji s putničkom agencijom „Smisao života“, dvije župe zagrebačke nadbiskupije, Kašina i Sesvetska Sopnica, zajednički su organizirale prvo zahvalno hodočašće u Rim. Hodočašće je započelo u nedjelju, 12. travnja 2015. navečer, a trajalo je do subote, 18. travnja, kada su se hodočasnici u poslijepodnevnim satima sretno i zadovoljni vratili svojim kućama.

Ovim hodočašćem vjernici ovih župa željeli su zahvaliti za sve milosti koje su kao vjernici primili od Boga po zagovoru Svih svetaca. Njihovom zajedništvu pridružila se i skupina hodočasnika rodom iz župe Kotor Varoš u Bosni i Hercegovini te su svi zajedno u srijedu, 15. travnja sudjelovali na općoj audijenciji Svetog Oca. Papa Franjo već tradicionalno održava opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra. Nakon toga uslijedio je posjet i molitva na grobovima apostolskih prvaka, Svetog Petra i Pavla. Također, posjetili su i ostatke staroga carskog Rima, kao i veličanstvene kulturno – povijesne i vjerske objekte, trgove i bazilike Vječnoga Grada te usput razgledali Asiz, Montecassino i Padovu.

Po završetku hodočašća po Italiji, u kapelici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi, zajednički su slavili sv. Misu s drugim hodočasnicima, pristiglima iz Hrvatske i inozemstva. Na taj su način povjerili sve hodočasnike, njihove obitelji i domovinu Hrvatsku zagovoru i zaštiti sv. Leopolda Bogdana Mandića. U Rimu, Asizu, Padovi, kao i na svim drugim točkama hodočašća, dvojica svećenika, vlč. Matija Pavlaković i fra Stipo Karajica svakodnevnim slavljima svetih Misa, služenjem i pjesmom stvorili su snažno duhovno ozračje koje je pomoglo usvojiti sve dragocjene poruke mjesta koja su pohodili i dublje se povezati s Isusom Kristom po primjeru i zagovoru njegove Majke Marije, sv. Franje Asiškog i sv. Antuna Padovanskog. Povratak u domovinu vodio je hodočasnike preko Slovenije, kada su hodočasnici u poslijepodnevnim satima, 18. travnja stigli u svoje matične župe, Kašinu i Sesvetsku Sopnicu, noseći sa sobom snažne dojmove dobivene na ovim povijesnim tragovima kršćanske vjere i kulture.