02.03.2014.

OSMA NEDJELJA KROZ GODINU (A)

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 49, 14-15
Otpjevni psalam: Ps 62, 2-3.6-9ab
Drugo čitanje: 1Kor 4, 1-5
Evanđelje: Mt 6, 24-34

 

 

Odlomak iz Matejeva evanđelja donosi nam pomalo začuđujući Kristov poziv da relativiziramo svoje svakodnevne brige i probleme te da se ugledamo u bezbrižnost ptica nebeskih i poljskih ljiljana. Ali, kako je to moguće? Ne pristupa li Isus tom zahtjevu preolako čovjekovom životu, svim njegovim mukama i poteškoćama?

Želio bih istaknuti tri misli vezane uz ovonedjeljno evanđelje. One glase: Ovisnost o Bogu jedina je čovjekova neovisnost; pitanje božanske rastresenosti i težnja da budemo klanjatelji, a ne vladari. Ovisnost o Bogu jedina je neovisnost, jer Bog nije opterećujuće težak; tako je ponekad teško zemaljsko bogatstvo, a vjernik bi trebao biti zadovoljan time što je čovjek, slobodan od ovisnosti zemaljskog, potpuno slobodno letjeti zemaljskim nebom i radovati se tome što je čovjek – jedino ovisnost o Bogu čovjeka čini neovisnim.
Nadalje, zabrinuti se čovjek želi osloboditi svojih stalnih briga što će jesti, piti i odjenuti. Najbolji primjer rastresenosti od svakodnevnih briga je vatromet – kratko traje i čovjeka ponovno vraća zabrinutoj svakodnevici. Ptice nebeske i ljiljani poljski govore nam o jednoj drugoj vrsti rastresenosti – božanskoj rastresenosti koja se svodi na misao: kako je lijepo biti čovjek. Zabrinutost uvijek stvara nesigurnost, a ona se rađa kroz uspoređivanje s drugima. Krist se suprotstavlja takvoj vrsti zabrinutosti.

Čovjek ostvaruje smirenost i jednakost s Bogom jedino u klanjanju, jer klanjanje nas oslobađa od stalnog poriva da vladamo Bogom i jedni drugima. Iziđimo u prirodu te postanimo bezbrižno ovisni o Bogu i više klanjatelji, a manje vladari…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe