NEDJELJA, 17. svibnja 2015.


SEDMA VAZMENA NEDJELJA (B)
- Nedjelja župnog Caritasa -

 

Misna čitanja


Biti kršćanin „nije rezultat neke etičke odluke ili neke velike ideje, već je to susret s događajem, s Osobom, koja životu daje novi obzor i time konačni pravac.“ Tako piše papa Benedikt XVI. u uvodu svoje prve enciklike „Bog je ljubav“. Da, kršćanstvo je susret s Isusom Kristom, ono nije neka etika ili moral; ideja ili misao. Ovakav nas govor
plaši, a i privlači u isto vrijeme. Ta zar nismo navikli misliti i govoriti o kršćanstvu kroz pojmove morala i ideje? Ali, zar su moral i ideja pokretali apostole i prvu Crkvu u naviještanju evanđelja?

Uskrsni hod Crkve govori nam da ideje i moralni principi ne tvore „bit kršćanstva“. Ta se bit prije svega otkriva u vjeri u Božju ljubav. Je li moguće vjerovati u Božju ljubav kada se sama riječ ljubav čuje danas sa svih strana, a čini se da je nikada nije bilo manje, i kada nam se čini da se često iza riječi ljubav krije veliko „ništa“? I može li se, ljubav zapovjediti, jer Ivan piše da smo dužni ljubiti jedni druge? Može li se ljubiti Boga koga nitko nikada ne vidje? Sveto pismo svjedoči da može. Boga nitko nije vidio, ali on se čini vidljivim na mnoge načine, prije svega kroz svjedočanstvo onih koje je Otac povjerio Sinu.

Kako se najbolje ljubi Boga? Ljubeći bližnjega, jer ljubav prema bližnjemu je put koji vodi susretu s Bogom. Ako zatvaramo oči pred bližnjim, tada postajemo slijepi i za Boga. Nadalje, ljubav je povezana i s istinom. Istina kršćanstva počiva na Božjoj riječi koja svjedoči o tome da nas je Bog prvi uzljubio i da je pravi odgovor na to naša ljubav. Bitno je naglasiti da ljubav raste po ljubavi i u tome je čitav smisao našeg životnog postojanja.

Uskrsno povjerenje rađa susretom, a susret svjedočenjem. Jesmo li susreli Uskrsloga? Jesmo li bili u cvjetnoj Galileji? Jesmo li stavili ruku u njegove rane? Ili nam je naše kršćanstvo još uvijek samo etika i skup različitih ideja? Zapitajmo se danas kakvi smo zaista kršćani….


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe