NEDJELJA, 15. veljače 2015.


ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU (B)
- Nedjelja župnog Caritasa -


Misna čitanja

 

 


Među brojnim ozdravljenjima o kojima svjedoče evanđelja, posebno značenje imaju ona ozdravljenja ljudi koji su bili pogođeni teško podnošljivom bolešću gube. Današnja nedjelja, stoga, nam nudi jedan novi ozdraviteljski zahvat našega Gospodina koji se svojom porukom izdiže iznad tjelesnog ozdravljenja te se može nazvati – ozdravljenje za Život.

Kožna bolest gube, danas definirana kao Hansenova bolest, kod mnogih je starih civilizacija i naroda bila smatrana nečistoćom, znakom Božje kazne za grijeh. Bolest je, dakle, proglašavana nečistoćom. Gubavci su bili odbačeni ljudi, nisu se smjeli približavati gradskim zidinama, obitavali su u špiljama izvan naselja, odijevali se oskudno – uglavnom, ako ste ikada gledali film Ben Hur, znate o čemu pišem. Kao što je bolest gube bila znakom Božje kazne, tako je i samo ozdravljenje bilo prepoznavano kao Božje smilovanje.

Današnje evanđelje donosi nam epizodu o čovjeku koji, pogođen gubom, pristupa Isusu i time krši židovski zakon. Krši ga, jer se približava ljudima, ali ponajprije jer je kleknuo pred Isusa, a samo je Bog dostojan klanjanja. Gubavac je svojim činom priznao Isusa Bogom – on od Isusa ne traži ozdravljenje već očišćenje: Ako hoćeš, možeš me očistiti! Gubavac shvaća da je očišćenje Božji dar, zato se i obraća Onome koji taj dar može dati. Isus ozdravljujući oživljava i time pokazuje da je nastupilo Božje kraljevstvo.

Kraljevstvo koje je nastupilo Isusovim dolaskom obvezuje sve nas na trud oko izgradnje zajednice života, kulture života, jer samo ako biramo život – biramo budućnost, prosperitet, opstanak. Nismo li možda i sami potrebni očišćenja od naših kategorija čistoće po kojima smo tolike proglasili nečistima? Na nama je da se zapitamo…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe