08.02.2015.

 

PETA NEDJELJA KROZ GODINU
- Dan braka -

Misna čitanjaNedjelja koju danas slavimo slobodno se može nazvati nedjeljom ozdravljenja ili nedjeljom demonstracije Božjeg moćnog djelovanja kroz čin ozdravljenja bolesnih. Svi znamo što je to bolest i kako nije baš najugodnije vezati se uz bolesnički krevet te ovisiti o pomoći drugoga. Sveto pismo donosi nam primjer starozavjetnog patnika Joba te Petrove punice kao simbola ozdravljenja te Božje snage koja je kadra učiniti nemoguće mogućim.

Job, čovjek koji je po svome vlastitom uvjerenju u svemu bio vjeran Bogu, iznenada je udaren teškom bolešću za koju ne nalazi nikakvo opravdanje. Jobu je pomućena slika o Bogu te počinje Boga promatrati kao Boga koji kažnjava. Petrova punica također je žrtva bolesti. Možda ne u tolikoj mjeri kao Job, jer u pitanju je ipak samo poveća temperatura s kojom se ljudi često susreću. Bog ih liječi, ozdravlja i time predstavlja sebe kao ljubitelja ljudi. Isus ne prihvaća da mu se nametne uloga čudotvorca, u ovome slučaju iscjelitelja, jer njegovo poslanje daleko je uzvišenije.

Isusovo glavno poslanje je navijestiti ljudima poruku kraljevstva Božjega, a ozdravljenja i druga čudesa samo su popratni znaci. Između jednog i drugoga, kao najvažnije stoji njegovo povlačenje na samotno mjesto i susret s Ocem u molitvi. Upravo taj čin poruka je i pouka svakome od nas kako treba naći pravi odnos između aktivnosti i molitve. Treba tražiti Boga u sabranosti molitve – tu će svaki od nas naći pravi način i mjeru odnosa prema ljudima.

Kroz molitvu dolazi se do ozdravljenja, jer susret s Isusom u intimnosti našega srca rađa ozdravljenjem našega bića koje je nagrizlo grijehom. Isus je tu, naš liječnik… i čeka nas… Javimo se u njegovu ambulantu! Ulaz je besplatan…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe