11. svibnja 2014.


ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA
- Dobri Pastir -

 

Misna čitanja

 


«Dobar pastir» - jedan je od najčešćih načina prikazivanja Isusa. Ta slika ne može danas ni izbliza imati onu snagu koju je imala u Isusovo vrijeme. Suvremeni čovjek koji nikad nije izbliza promatrao pastirski posao ne može imati nikakva pojma o psihologiji odnosa pastira i njegova stada, kao ni o odnosu unutar samoga stada. Ne smije se zanemariti i činjenica da današnji čovjek nema potrebu za pastirima tj. za predvodnicima, vođama, stoga njima ova slika nema što reći.

Što nama, vjernicima, govori ta slika? Isus pred nas stupa u slici dobroga pastira koji osobno i toplo govori o odnosu prema svojim ovcama. On ih poznaje, a one slušaju njegov glas i idu za njim. On im predstavlja svojevrsnu sigurnost i zaštitu te im obećava život vječni. Isus nam pokazuje koliko je prisan odnos između njega i njegovih učenika u dramatičnoj stvarnosti ljudskoga života. Bitno je naglasiti da Isus sebi ne uzurpira pravo pastira, već ga stječe dajući svoj život za ovce (Iv 10, 11.17).

Današnje vrijeme puno je raznoraznih manipulatora, ljudi koji ne biraju sredstva da zagospodare čitavim čovjekom, a sve pod maskom velike brige za čovjeka. U šumi njihovim s ladunjavih glasova Isusov učenik uvijek zna prepoznati i razabrati koji je Učiteljev, pastirov glas. S razlogom je napisala jedna ruska disidentica koja je zbog svoje vjere morala napustiti tadašnji SSSR: Crkva je danas jedino mjesto gdje se može naći ljepota, istina i duhovna snaga u beznadnoj pustinji laži.

Današnja nedjelja jest i nedjelja kada posebno molimo za duhovna zvanja, kako u našem narodu, tako i u sveopćoj Crkvi. Molimo stoga Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju te nam dade mnogo vjernih i svetih svećenika , redovnika i redovnica koji će graditi novi svijet djelatnom ljubavlju.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe