22.12.2013.

Obred primanja u ministrantsku službu i obnova ministrantskih zavjeta

 

 

Na četvrtu nedjelju došašća, 22. prosinca ove godine, u župi sv. Petra i Pavla u Kašini svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio upravitelj župe vlč. Matija Pavlaković u prepunoj crkvi sv. Petra i Pavla obrednim slavljem uvedeno je osam novih ministranata u ministrantski zbor ove župne zajednice, a njih dvadeset obnovilo je ministrantska obećanja dana prošle godine. U asistenciji samog slavlja sudjelovali su i izvanredni služitelji pričesti u župi: Jure Barišić i Tihomir Perić. Na početku euharistijskog slavlja ministranti su upalili četvrtu adventsku svijeću te uz kratko meditativno razmatranje promišljali o Emanuelu – Bogu s nama skrivenom u malom djetetu.
U uvodnom dijelu predstavnik ministrantskog zbora Filip Barišić pročitao je imena kandidata, a njih osmero pristupilo je oltaru s riječima:«Evo me»! Pred velikim brojem župljana, roditelja, braće i sestara kandidati su pristupili obredu uvođenja u ministrantsku službu gdje su izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te obećali da će svoju zadaću izvršavati savjesno i časno. Nakon uvodne molitve upravitelj župe Matija blagoslovio je nove ministrantske haljine, a poslije su novi ministranti radosno pristupili oblačenju svojih haljina pri čemu su im pomagali stariji ministranti. Za vrijeme prinosa darova ministranti i ministrantice su iz ruku domaćeg župnika Matije primali liturgijske predmete: lekcionar, kalež, ciborij, svijeće, kadionicu, ampulice i zvono, a župnik Matija im je posvijestio njihovo liturgijsko značenje.
Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Matija Pavlaković čestitao je novim ministrantima: Antolović Tamari, Cukšver Ani i Nikolini, Čiček Loreni, Denić Magdaleni, Orač Leu i Palikuća Emi i Luciji na primljenoj službi i podjelio im prigodne nagrade. U ovogodišnjem izboru župljana za najboljeg ministranta u protekloj pastoralnoj godini izabran je Tomislav Kralj, najbolja ministrantica je Laura Antolović, „Nada godine“ je nova ministrantica Magdalena Denić, a izbor „Ministranta godine“ pripao je ministrantici Ivani Iljić. Župa sv. Petra i Pavla u Kašini može biti ponosna na svoje ministrante kojih, od dolaska novog župnika, ima dvadeset i osam i vrlo ih je lijepo vidjeti u asistenciji svog svećenika. Uz savjesno izvršavanje svojih dužnosti i dolazak na sv. Misu, ministranti ove župne zajednice imaju svoj redoviti susret svake subote, a za služenje kod oltara priprema ih upravitelj župe Matija Pavlaković s kojim rado odlaze na rekreativne i prigodne susrete.

(IC)

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA - GODINA A

 

Došašće se obično proživljava kao vrijeme čežnje, iščekivanja i žudnje za Božjom trajnom i potpunom prisutnošću u čitavome stvorenju. Tako doživljeno došašće prikladan je uvod u blagdan Božića, koji se slavi kao vrhunac Božje prisutnosti u svijetu, njegova govora čovjeku i čovjekova odgovora Bogu. Došašće je zato za većinu kršćana vrijeme intenzivne priprave, ali priprave koja, čini se, prestaje s početkom Božića. U takvome poimanju Božić na neki način zatvara došašće i prepušta ga prošlosti.

Prije svega, došašće bi se moglo tumačiti kao vrijeme zaljubljenosti. Onaj tko se ikada u životu zaljubio, sigurno se sa zadovoljstvom prisjeća onih zanosnih trenutaka upoznavanja, maštovite zavodljivosti, brige oko ljepote tijela i duše, te čežnje za blizinom druge osobe. U zaljubljenosti se pozorno prati svaka gesta, znak pa i najmanji mig druge osobe. Sa žudnjom se iščekuje nešto što bi upućivalo na to da zaljubljenost nije uzaludna, nešto što bi osmišljavalo taj ugodni napor zaljubljivanja. U došašću se kršćani prisjećaju Bogo-čovjekove zaljubljenosti, zaljubljenosti koja se sada, u ovome našem vremenu želi ponovno obnoviti, oživjeti i doživjeti. Tako je sada čovjek pozvan da se strastveno zaljubi u Boga, da počne prepoznavati njegove «anđele», znakove i djela u povijesti, da se trudi oko ljepote tijela i duše. A, Isus Krist će vjerojatno ponovno doći u slavi, kada čovječanstvo u cijelosti bude zaljubljeno u njega…

Došašće je u pravome smislu vrijeme zaljubljujućega truda, ali truda koji želi zatrudnjeti ljubavlju, koji želi poroditi Božić. Tako se adventska zaljubljenost u Božiću pretvara u ljubav Boga prema čovjeku i čovjeka prema Bogu. U ljubavi ona postaje stvarna, odgovorna i obvezujuća. Ali, u Božiću adventska zaljubljenost ne bi smjela prestati, nego bi, ljubavlju oživotvorena, trebala i dalje trajati u prolaznim trenucima ovoga svijeta.

Stoga, kršćanska dušo, zaljubi se strastveno u Boga. Neka tvoja zaljubljenost probudi, možda još snenu, ljubav u Boga. Zaljubi se kako bi ljubila i ljubi kako bi se zaljubljivala.


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe