30.03.2014.

 

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA (A)

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: 1Sam 16, 1b.6-7.10-13a
Otpjevni psalam: Ps 23, 1- 6
Drugo čitanje: Ef 5, 8-14
Evanđelje: Iv 9, 1-41

 

Mnogi se danas trude opisati i definirati svijet, kulturu i društvo u kojem živimo. Postoji mnoštvo teorija koje na pitanja o tome što je obilježje našega vremena nude različite odgovore ili ih barem pokušavaju naznačiti. Unatoč razlikama među pojedinim teorijama postoji i nekoliko činjenica oko čije se važnosti slažu sva promišljanja.

Jedna od činjenica koju svi smatraju važnim obilježjem našega društva jest ona koja govori o važnosti sredstava masovne komunikacije. Tvrdi se kako živimo u globalnom selu u kojem važne vijesti u nekoliko minuta dosežu svaki kutak naše planete. Naš je život posebice nezamisliv bez televizora. Pomoću televizije možemo sve vidjeti, a na kraju i vjerujemo da se dogodilo samo ono što smo na televiziji vidjeli.

I današnje evanđelje govori nam o tome kako je važno vidjeti. Govori o susretu Isusa i slijepca. Evanđelje nam govori: Isus prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Kao da vidimo Isusove oči koje su uprte u slijepca i vide njegovu nevolju. Postoji Božji pogled koji se prepoznaje u Isusovu pogledu, koji prodire u dubinu ljudskih srdaca, osjećaja i misli.
Zato je za nas kršćane važno, posebice u ovom korizmenom vremenu otkriti Isusov pogled, duboko se zagledati u njegove oči, u njima odmoriti i izoštriti vlastiti pogled spram bližnjega, svijeta i stvarnosti.
Jedna arapska poslovica kaže: Dođi k meni s tvojim srcem i ja ću ti dati moje oči. Kada se dvije osobe vole, jedna počinje svijet vidjeti očima druge. Ljubav je ona koja stvara čudo pogleda kojim se sve mijenja. To se čudo nije moglo dogoditi Židovima iz evanđelja jer nisu bili spremni ljubiti, jer je u njihovim srcima vladala sljepoća.

Jesmo li mi spremni susresti blag, ali i zahtjevan Isusov pogled kako bismo gledali novim očima srca? Gospodine slijepi smo, želimo vidjeti…


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe