NEDJELJA, 01. veljače 2015.


ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU (B)
- Dan života -

 

Misna čitanja

 Za početak prikaza Isusova učenja i javnog djelovanja svetopisamski otac Marko izabrao je njegov nastup u sinagogi u Kafarnaumu. Namjera mu je bila odmah na početku pokazati koliko se Isus razlikuje od brojnih židovskih pismoznanaca koji nastupaju po njihovim sinagogama. Zanimljiva je činjenica kako Isus od prvoga trenutka, za razliku od pismoznanaca, nastupa s neviđenom sviješću neposrednog odnosa s Bogom što njegovoj riječi daje snagu i uvjerljivost.

Dakle, današnja nedjelja nudi nam jedan novi i snažni nauk kroz moćan Isusov nastup uz konstantno pitanje njegovih suvremenika – što li je ovo?! Upravo takav nastup i pitanja oko Isusova djelovanja ostat će jedna od stalnih odrednica Isusova djelovanja: borba protiv sotone i njegova kraljevstva. Isusova riječ o blizini kraljevstva Božjega često će biti praćena i mnoštvom čudesa i ozdravljenja, koje se mogu pripisati čudesnim znakovima Božjega djelovanja u ljudskoj povijesti.

I danas čovjeku godi sve ono čime je đavao htio zavesti i Isusa. Godi mu lagodan život bez žrtve, godi mu slava i popularnost pod svaku cijenu, godi mu vlast nad drugim. I mnogi su uvijek iznova žrtve te kušnje. U svom drskom nastojanju da uništi čovjeka on ide tako daleko da ljude pridobiva za savez sa sobom i traži da se samo njemu klanjamo. Ostaje nam samo jedno… Meditirajmo Evanđelje. Svaki dan! Bar jedan jedini redak! Ruinirajmo ga, žvačimo ga, preživajmo ga poput starih pustinjaka. Dozvolimo da nam Bog kroz te riječi preko razuma siđe u srce, jer Bog u konačnici ima smisla! Onima što se u Boga uzdaju, snaga se obnavlja. Oni trče i ne sustaju, hode i ne more se!

Poput proroka Jeremije danas zavapimo: Zaveo si me, Gospodine i dadoh se zavesti. Nadjačao si me svojom nježnošću! Osvojio me svojom ljubavlju!


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe