14.12.2014.


TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA
- Nedjelja župnog Caritasa -

 

Misna čitanja
Prvo čitanje: Iz 61,1-2a.10-11
Otpjevni psalam: Lk 1,46-50.53-54
Drugo čitanje: 1Sol 5,16-24
Evanđelje: Iv 1, 6-8.19-28

 


Pustinja je mjesto blizine i prisnosti s Bogom; pustinja je dvorana vjenčanja Boga i izabranog naroda. I zato je čudna ta pustinja, premda izvana neprivlačna, u sebi sadrži mnoštvo prisutnosti i gotovo da možemo govoriti o prenapučenoj pustoši. Ivan Krstitelj ne govori na trgovima, već u pustinji – ne traži slušatelje, već oni traže njega. Današnja nedjelja nas stoga poziva na pronalaženje prostora samoće kao povlaštenog mjesta približavanja drugim ljudima. U pustinji se riječi pročišćuju od uobičajenosti i izranjaju u svojoj iskonskoj snazi. I ponekad mi se čini, da Crkva treba izabrati pustinju kao mjesto svoga naviještanja, a ne strepiti na broju ovih ili onih koje imamo ili nemamo…

Crkva koja je malena, koja ne naviješta samu sebe u ozračju svjetovnoga, postaje vjerodostojna i budi zanimanje za ozračje u kojem je pustinja punina, susret i blizina. Pustinja je metafora za ono što nemamo – najčešće vremena da se u nama rodi novost misli i osjećaja, a ne novost novina; vijest kao glas – nerazdvojan od novosti. Ivan Krstitelj je istinski svjedok s izvanrednom hrabrošću i poniznošću. On je svjedok – čovjek koji zna procijeniti trenutak, umanjiti svoju važnost, kako bi se otvorio prostor nezamjenjivima u susretu. On je prorok, a prorok ne mari hoće li njegov govor imati uspjeha ili neće, isplati li se govoriti ili ne. Premda ta riječ možda nije popularna, ne može ju zadržati za sebe. Mi možemo i dalje slušati glas ulice, trenda ili interesa, ali je važno da je put koji treba pripraviti zapravo neki drugi put.

Ivan je istinski svjedok, jer ne govori o sebi, poštuje tuđu veličinu i sposoban je nestati s pozornice. Pokušajmo se i mi definirati kao Ivan, budimo pravi vjernici, a to su oni koji oslobađaju i ostavljaju prostor za drugoga i za tuđu slobodu. Poziv došašća, poziv je svetoga Pavla: Bez prestanka molite, u svemu zahvaljujte! Duha ne trnite… dobro zadržite, svake sjene zla se klonite!


vlč. Matija Pavlaković, upr. župe